Steeds meer Nederlandse jongeren voelen zich aangetrokken tot een avontuur aan een universiteit in het buitenland. Meer baanmogelijkheden (54 procent), een nieuwe taal (45 procent) en een breder wereldbeeld (44 procent) zijn de voornaamste motivaties voor een tijdelijke verhuizing. Dat blijkt uit recent onderzoek van TransferWise, het internationale betaalplatform voor overschrijvingen in andere valuta’s, onder 1026 studenten. Dat meldt Transferwise.
De meerderheid (79 procent) van de Nederlandse studenten geeft toe dat kosten hun keuze voor een bepaalde stad beïnvloeden, maar slechts 1 op de 10 studenten zegt helemaal terug te vallen op de bank van de ouders om de buitenlandse studiekosten te dekken. Volgens het onderzoek heeft de ideale studentenbestemming een interessant cultureel aanbod (41 procent), een bruisend sociaal leven (39 procent) en een laag prijskaartje voor levensonderhoud (38 procent).
Meer dan de helft van de studenten (55 procent) is ervan overtuigd dat studeren in het buitenland hun kans op een baan verhoogt, en volgens de jobwebsite stepstone.nl zegt 40 procent van de HR-managers iemand met buitenlandervaring ook meer te willen betalen dan iemand die dat niet heeft. En toch zegt een derde van de studenten (31 procent) dat ze alleen Nederland hebben overwogen als studiebestemming. Die studenten werden vooral afgeschrikt door heimwee (55 procent) en hoge kosten (45 procent). Maar ook te veel papierwerk (34 procent) hield een derde van hen thuis.
In een ranking van TransferWise, gebaseerd op levenskosten en voorkeuren van studenten, komt Berlijn naar voren als de beste Europese studentenstad voor Nederlandse studenten dankzij het bruisende nachtleven en een gevarieerd cultureel aanbod. Londen werd tweede door de hoge universiteitsranking en grote aanwezigheid van internationale studenten. Antwerpen volgde op de derde plaats met makkelijke tripjes naar het thuisfront, fietsvriendelijkheid en lage kosten voor levensonderhoud. Stockholm en Zurich, de twee laagst geplaatste steden, stelden teleur door een prijzige levensstijl en dure reisjes naar huis.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids