Veel mensen zullen het als goed voornemen hebben voor het nieuwe jaar: gezond(er) eten. De Universiteit Utrecht stelt vanaf januari 300 Utrechters op de proef in dit goede voornemen voor een grootschalig onderzoek naar gezond snacken. Voor het project 'Food in motion' wordt de hele stad Utrecht gebruikt als laboratorium. De onderzoekers willen zo ontdekken hoe specifieke plekken en het aanbod van gezond of ongezond voedsel consumenten beïnvloedt in de keuzes die ze maken. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Volgens projectleider en hoogleraar Psychologie Denise de Ridder willen mensen wel gezonder eten, maar worden ze in de stad vaak verleidt tot het maken van ongezonde keuzes omdat er geen gezonde alternatieven zijn. Het waar en wanneer zijn net zo belangrijk bij het vormen van gezonde gewoontes als wat en hoeveel, aldus de onderzoekster.
De Ridder wil een snackkar in de stad neer gaan zetten met daarin gezonde snacks die door fooddesigners zullen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld groentefrikadellen of worteltjes met dip. De inwoners die meedoen aan het experiment zullen via de gps in hun telefoon worden gevolgd door de stad. Aan de hand van waar, wat en wanneer zij iets te snacken in de stad nemen wordt bepaald waar de gezonde snackkar komt te staan. "We zetten hem op gevaarlijke spots, plekken waar de verleiding om te snacken groot is", zegt De Ridder. Door de kar juist daar neer te zetten hoopt De Ridder dat mensen makkelijker een gezonde keuze maken.
Voor het project Food in motion werkt de universiteit samen met de afdeling Volksgezondheid van de gemeente Utrecht.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids