Veel afgestudeerden kiezen ervoor om hun loopbaan te starten in de Randstad, blijkt uit onderzoek van het CBS. Voornamelijk op academisch gebied blijken er veel meer mogelijkheden te zijn in de grote steden in tegenstelling tot de provincie. Steden als Maastricht bungelen onderaan de lijst als het gaat om kansen op de arbeidsmarkt. Daarentegen biedt Amsterdam volop gelegenheid om een succesvolle carrière op te bouwen na de studie. Dat meldt Verhuislifthuren24.nl.
Nederland klimt langzaam weer uit het economische dal en dat is goed nieuws voor de werkgelegenheid. Uit datzelfde onderzoek van het CBS blijkt dat de vraag naar personeel nog nooit zo hoog was de afgelopen jaren als in 2017. Naar verwachting zal deze trend zich doorzetten naar komende jaren, omdat Nederland er financieel beter voor gaat staan.
"Veel afgestudeerden blijven vaak in de stad wonen, omdat de banen hier meer voor het oprapen liggen", concludeert Jan Otten, hoogleraar aan de UvA. "Tijdens hun studiejaren hebben ze een netwerk opgebouwd van vrienden en organisaties waar ze aan werk kunnen komen. Ze keren niet terug naar hun oude woonplaats, maar kiezen voor hun carrière."
Dat het aantal afgestudeerden massaal naar de grote stad toetrekt is gunstig voor het aanzien, maar er zit ook een keerzijde aan. ''Er is een groot tekort aan woningen", verklaart een medewerker van Verhuislifthuren24.nl. "Tijdens de zomer krijgen we veel aanvragen van jonge professionals die zich willen vestigen in de stad. Soms komen we hele kleine woonruimtes tegen in de binnensteden waar we de spullen dan neer moeten zetten voor de verhuizing. Het valt ook niet mee om iets betaalbaars te vinden wat groot genoeg is voor een startende ondernemer."
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids