In maart vierde Europa het 10-jarig bestaan van de European Research Council (ERC). In die 10 jaar ontvingen ongeveer 600 toponderzoekers in Nederland een totaalsubsidie van 1 miljard euro voor grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. De Universiteit van Amsterdam (UvA) viert dit op donderdag 7 september met het ERC Celebration Event. Dit melden RVO en UvA.
NOG
UvA viert tien jaar ERC-subsidies voor grensverleggend onderzoek
-De ERC, opgericht door de Europese Unie, versterkt ‘grensverleggend wetenschappelijk onderzoek’ binnen het Europees onderzoeksprogramma Horizon2020. Circa 7.000 onderzoekers in Europa ontvingen in de afgelopen 10 jaar een ERC-subsidie. Tientallen wetenschappelijke doorbraken legden de fundering voor innovatieve ontwikkeling, groei van banen en het verbeteren van het dagelijks leven van mensen. De wetenschappelijke gemeenschap erkent de ERC-beurzen vandaag de dag als ‘seal of excellence’.
Een grote diversiteit aan disciplines krijgt beurzen toegekend. In totaal is 1 miljard euro subsidie verstrekt aan ERC-beurzen in Nederland. 593 beurzen zijn uitgedeeld, waaronder 420 voor startende onderzoekers en onderzoekers die zich halverwege hun loopbaan bevinden. Daarnaast zijn 74 ‘Proof of Concept’ beurzen aan laureaten in Nederland toegekend, waarmee zij de mogelijkheden voor (commerciële) toepassing kunnen verkennen. Nobelprijs voor de scheikunde 2016 toegekend aan Professor Ben Feringa, ERC-begunstigde aan de Universiteit van Groningen.
Van de Nederlandse universiteiten is de UvA degene met de meeste toegekende beurzen, namelijk 71. De TU Delft en de Universiteit Utrecht staan hierin op een gedeelde tweede plek met 56 beurzen.
Diverse Nederlandse kennis- en onderzoeksinstellingen hebben in maart en april conferenties en bijeenkomsten georganiseerd om het 10-jarig bestaan van de ERC te vieren. De UvA zal dit doen op donderdag 7 september met het ERC Celebration Event. Het programma staat in het teken van reflectie op het succes van de ERC en een blik op de toekomst, waaronder de Synergy Call, het nieuwe financieringsprogramma gericht op interdisciplinair onderzoek.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids