Normal_logo_vsnu

Steeds meer studenten en academici zijn tegen de benoeming van Pieter Duisenberg als voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU). Tot nu toe ondertekenden 2000 tegenstanders een petitie om zijn aanstelling onderuit te halen. Dit meldt BNR.

Een paar weken geleden werd bekend dat vertrekkend VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) wordt. Hij volgt per 1 oktober 2017 Karl Dittrich op, die sinds 2012 de vereniging leidt en met pensioen gaat. Niet iedereen is blij met zijn aanstelling, zo blijkt uit een petitie met als titel 'Pieter Duisenberg moet aftreden als VSNU voorzitter'. De petitie is inmiddels ruim 2000 keer ondertekend. Ook riepen studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) de universiteit vorige week op het lidmaatschap van de VSNU op te zeggen, wanneer Duisenberg voorzitter wordt.
 
Redenen die de critici aandragen zijn dat Duisenberg een onderzoek zou willen naar de politieke kleur van wetenschappers. Ook wil hij dat universiteiten nog meer geprikkeld worden om zich meer 'in de markt zetten'. Populaire pretstudies moeten verdwijnen en opleidingen moeten ook tussentijds getoetst worden op hun ‘macrodoelmatigheid’, oftewel de mate waarin ze aansluiten op de arbeidsmarkt. Daarnaast wil Duisenberg de opbrengsten van het leenstelsel deels reserveren om de problemen bij de technische universiteiten op te lossen.
 
De makers van de petitie stellen dat hij niet de geschikte persoon is “om te vechten voor echte autonomie voor de universiteiten en hogescholen van dit land. Hij mist de geloofwaardigheid en het draagvlak die vereist zijn om zijn nieuwe functie uit te oefenen.” 
 
Pieter Duisenberg laat weten dat hij graag in gesprek wil met de academici en studenten. Zijn vermeende bias naar links op universiteiten klopt volgens hem niet. “Ik heb gezegd dat er mogelijk sprake is van te weinig vrijheid van wetenschap en meningsuiting in de academie. Wetenschap moet juist gaan om de vrije gedachtevorming, maar dan wel onderbouwd met argumenten. Dit is één van de thema's waar we het de komende de tijd op de universiteiten uitgebreid over gaan hebben.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids