Twee sterrenkundigen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben samen met een aantal andere astronomen ontdekt dat er veel meer zware sterren zijn dan werd gedacht. Na acht jaar onderzoek werden de resultaten van de wetenschappers onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Science. Dat meldt Het Parool.
Het onderzoek laat onder meer zien dat het aantal zware sterren 30 procent hoger ligt dan eerder werd aangenomen. Tot dit onderzoek werd uitgegaan van de wet van Salpeter uit 1955. Voor het onderzoek werden sterren onderzocht die zich in het nabijgelegen sterrenstelsel, de Grote Magelhaense Wolk, bevinden. Dat ligt circa 180.000 lichtjaar van ons verwijderd.
Zware sterren zijn sterren een enkele honderden malen zwaarder zijn dan de zon. Deze sterren leven maar kort, anders dan de lichtere sterren. Bovendien eindigen zware sterren na een supernova-explosie als neutronenster of zwart gat. “Het bestuderen van sterren leert ons iets over de aard van het universum”, zo zegt UvA-onderzoeker Alex de Koter.
Volgens astronomen is het waarschijnlijk dat zware sterren de eerste objecten zijn die na de oerknal zijn ontstaan. De mogelijkheid bestaat dat die sterren onder meer van belang zijn geweest voor het vormen van ons melkwegstelsel.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids