Normal_studenten_college

Studenten die zich oriënteren op een master komen op de websites van de instellingen strenge selectie-eisen tegen. Wie niet weet waar die aan toe is, kan behoorlijk worden afgeschrikt. Dat ondervond de redactie van de Keuzegids, die de toelatingseisen van alle masteropleidingen in kaart brengt in de Keuzegids Masters 2018 die vandaag is verschenen. Dat meldt Keuzegids.

Instellingen werpen veel drempels op voor aanstaande masterstudenten. Er lijkt sprake te zijn van
selectie en een groot deel van de opleidingen stelt een taaltoets verplicht. Maar wie goed leest merkt
dat de soep niet altijd zo heet gegeten wordt. Na een telefoontje met de studieadviseur blijkt een taaltoets vaak toch niet nodig: Engels op vwo-niveau is genoeg. Echt harde toelatingseisen zoals een cijfer-eis ontbreken bovendien vaak.

Toch zijn er ook nog veel opleidingen waar wel harde toelatingseisen worden gesteld. Uit een eerste analyse concludeerde de redactie dat gemiddeld 39 procent van de opleidingen (inclusief
researchmasters) van een instelling selectief was. Net als vorig jaar kwam Wageningen naar voren als de meest selectieve universiteit, met maar liefst 63 procent selectie. Ook in Rotterdam wordt flink geselecteerd. Utrecht laat zich graag voorstaan als een universiteit met veel selectie aan de poort.

De klassieke technische universiteiten voeren al jaren het minst selectieve beleid. Wie een relevante
bachelor op zak heeft, mag in Delft en Twente bijna altijd meteen beginnen. Daarentegen moet je in
Eindhoven in een kwart van de gevallen aan extra eisen voldoen.

Topopleidingen

In de Keuzegids Masters 2018 geeft van 900 opleidingen een gedetailleerd kwaliteitsoordeel, op basis van de tevredenheid van de studenten en de oordelen van keurmerkorganisatie NVAO. De meeste toppers zijn klein maar fijn: vooral kleinschalige masters scoren over het algemeen hoog.

Twee opleidingen delen de eer van de allerhoogste score: de researchmaster van de Rijksuniversiteit Groningen economics and business en de kunstmaster scientific illustration van Maastricht Zuyd. Beiden hebben een uitzonderlijke score die zelfs iets boven de 100 punten uitkomt. Met meer dan 200 studenten is de master geo-informatie in Twente één van de weinige grootschalige toppers. Hetzelfde geldt voor land- en watermanagement in Wageningen. Hier lopen ruim 150 studenten rond, die behoorlijk tevreden zijn.

Instellingsranglijst

Van de reguliere universiteiten, die vooral voltijdstudenten bedienen, staat Wageningen net als voorgaande jaren bovenaan. Groningen is dit jaar de best beoordeelde ‘algemene’ universiteit. De particuliere Tias business school scoort van alle instellingen het hoogste.

Lang niet alle hbo’ers doen een master, maar er komen wel steeds meer mogelijkheden. Windesheim scoort dit jaar het hoogst, en steekt de HU net de loef af. Bij de kleinere masteraanbieders zijn Artez en Zuyd de uitblinkers. Inholland die vorig jaar verrassend bovenaan stond, is toch teruggezakt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids