Van 3 tot en met 7 juni komen ruim 700 (bio)medische studenten uit meer dan 70 verschillende landen naar het UMCG voor het International Student Congress Of (bio)Medical Sciences (ISCOMS). Aanwezig als keynote-speaker dit jaar zijn onder andere Nobelprijswinnaar Mario R. Capecchi van het Howard Hughes Medical Institute en de Amsterdamse hoogleraar gerontologie Andrea B. Maier. Dit meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen.
NOG
Opnieuw lezing Nobelprijswinnaar bij 26e ISCOMS in UMCG
-ISCOMS wordt voor de 26e keer georganiseerd en staat bekend als een van de meest vooraanstaande (bio)medische studentencongressen in de wereld. Medische- en biomedische studenten uit de hele wereld presenteren hun onderzoek; voor hen biedt ISCOMS vaak een eerste podium in hun wetenschappelijke carrière.
Elk jaar komen internationaal gerenommeerde sprekers vertellen over hun onderzoek op ISCOMS. Zo gaf Nobelprijswinnaar Prof. Ben Feringa twee jaar geleden een lezing op het congres. Prof. Ben Feringa over ISCOMS: “Het mooie van ISCOMS is het directe contact met studenten en het delen van het enthousiasme voor de wetenschap”.
De sprekers van dit jaar zijn de internationale toponderzoekers prof. Mario R. Capecchi PhD, prof. Andrea B. Maier MD PhD, prof. Henning Schliephake MD DDS PhD en prof Hein A.M. Daanen MD PhD. Dit jaar zal Nobelprijswinnaar prof. Mario Capecchi PhD een lezing geven; hij is vooral bekend om zijn onderzoek naar de ontwikkeling van gene targeting in embryonale stamcellen van muizen. Hij vertelt over een knock-out mice model dat ingezet kan worden in bijvoorbeeld kanker- of neuropsychiatrisch onderzoek. Verder zal ook Prof. Andrea B. Maier MD PhD vertellen over haar onderzoek dat gedreven is door haar passie voor het ontrafelen van de mechanismen van het ouder worden. Ook komt prof. Henning Schliephake, kno-onderzoeker uit Göttingen Duitsland, een lezing geven over tissue engineering. Ten slotte zal Hein A.M. Daanen, hoogleraar inspanningsfysiologie aan de VU Amsterdam, spreken over de invloed van temperatuur op sportprestaties.
Verder laat een chirurg tijdens ISCOMS een orgaantransplantatie zien en zal de beelden toelichten.
Voor de deelnemers is er dit jaar een breed aanbod aan hands-on workshops. Zo is er de mogelijkheid voor studenten om een varkenslever te prepareren en aan te sluiten op de perfusiemachine.
ISCOMS biedt studenten een platform om hun onderzoek te presenteren aan een groot en internationaal publiek en stimuleert hierbij het uitwisselen van wetenschappelijke ideeën onder studenten wereldwijd.
Door: Nationale Onderwijsgids