Normal_groente_gezond

Dr. Edgar van Mil en dr. Remco Havermans zijn benoemd tot bijzonder hoogleraren ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’ aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht (UM) in Venlo. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens de start van de Dutch Food Week op Brightlands Campus Greenport Venlo. Thema’s binnen de nieuwe leerstoel zijn gezonde voeding en het effect op het lichaam, psychologische kennis, marketing en de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit meldt de Universiteit Maastricht.

De onderzoekers richten zich in eerste instantie op gezinnen met jonge kinderen (t/m drie jaar) en adolescenten (van 12-18 jaar). Havermans: “Waarom eten jongeren niet gezond? Houden ze niet van groente en fruit? Weten ze niet wat (on)gezond is of geven ze weinig om hun persoonlijke gezondheid? Hier hebben we nu nog geen pasklaar antwoord op, daar is echt onderzoek voor nodig. Als we weten welke knopjes we bij jongeren moeten indrukken, kunnen we interventies ontwikkelen om ervoor te zorgen dat ze gezonder gaan eten.”
 
Aan de leerstoel is ook een onderwijs- en educatietaak gekoppeld. Dit biedt studenten de mogelijkheid om van dichtbij te ervaren hoe universitair onderwijs en toegepast wetenschappelijk onderzoek elkaar versterken.
 

Bedrijfsleven investeert

De nieuwe leerstoel is fulltime en mogelijk gemaakt door investeringen van het bedrijfsleven: Scelta Mushrooms, ZON fruit & vegetables, BASF, Seacon Logistics en regionale Rabobanken. Kids University for Cooking participeert als field LAB met educatieve voedingsprogramma’s voor kinderen. Brightlands Campus Greenport Venlo is de thuisbasis voor de leerstoel ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’.
 
Aanjager van de leerstoel is Jan Klerken van Scelta Mushrooms: “Het unieke aan deze leerstoel is de combinatie van multidisciplinair onderzoek en bedrijfsleven. Hierdoor ontstaat unieke kennis, die van grote waarde is. Zo kunnen we er hopelijk met elkaar voor zorgen dat toekomstige generaties al vroeg in hun leven bewust gezondere voedselkeuzes maken.”

Door: Nationale Onderwijsgids