Het is de vraag of de Universiteit Twente (UT) haar plannen om volledig over te gaan op Engels wettelijk gezien wel kan waarmaken. Dat zeggen CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en SP-Kamerlid Frank Futselaar. Deze laatste liet weten Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. Dit meldt Tubantia.
NOG
Mag Universiteit Twente wettelijk gezien Engels als voertaal gaan gebruiken?
-De UT kondigde afgelopen vrijdag aan dat vanaf 1 januari 2020 de officiële voertaal van de universiteit Engels wordt. Reden is onder meer de komst van steeds meer internationale studenten en docenten. De bedoeling is dat alle formele organen van de universiteit, zoals het College van Bestuur, de commissies en faculteitsbesturen, hun stukken in het Engels aanleveren. Ook sollicitatiegesprekken zullen in het Engels worden gevoerd.
Het besluit zorgt voor fronsende gezichten bij Heerma en Futselaar, laten ze zondagmiddag in het debatprogramma Politiek in De Pol in Diepenheim weten. Beiden noemen het “bizar” en “vrij waanzinnig” dat de universiteit Engels als voertaal wil. “Je maakt het voor een deel van je studenten alleen maar moeilijker. En bij hoeveel technische bedrijven in Nederland praten ze Engels?”, aldus Heerma. Het argument dat de UT dit doet om een topuniversiteit te blijven, snijdt ook geen hout, vindt hij. Als voorbeeld noemt hij topuniversiteiten in Zürich, München en Leuven, die de nationale taal blijven hanteren. Futselaar wil weten van minister Van Engelshoven of de UT deze stap wettelijk gezien mag nemen.
Het besluit van de UT zou volgens vice-voorzitter Mirjam Bult van het College van Bestuur een wens zijn van de opleidingen en studenten zelf. Bijna een op de drie nieuwe studenten van de Universiteit Twente is niet Nederlandstalig. Volgens de universiteit is het van belang dat iedereen zich thuis voelt. Het bestuur is ervan overtuigd dat dit sneller haalbaar is wanneer iedereen dezelfde taal met elkaar spreekt.
Door: Nationale Onderwijsgids