Terra Mosana is een Euregionaal project dat de gemeenschappelijke geschiedenis van de Euregio (Maastricht, Luik, Aken, Beringen, Jülich, Leopoldsburg, Tongeren) bestudeert. In die geschiedenis horen ook de talen van vroeger en nu. Leonie Cornips, hoogleraar Taalcultuur in Limburg van de Universiteit Maastricht trekt de kar: “Wij willen weten, én aan iedereen laten horen, hoe rijk de talen en dialecten zijn tussen Maas en Rijn. Ondanks de coronacrisis is dit een mooi voorbeeld van onderzoek dat prima door kan gaan en wellicht zelfs een extra impuls kan krijgen." Dit meldt de Universiteit van Maastricht.
Laat anderen meedoen
Zinnen
- De inwoners die tussen de Maas en de Rijn leven hebben samen één geschiedenis. Wij verstaan elkaar over de landsgrenzen.
- De Romeinen introduceren nieuwe kennis, technieken en regels. Zij creëren eenheid in de Euregio.
- Wie kent Koningin Gerberga? Zij is een krachtige vrouw die net vóór het jaar 1000 over het Westelijke Frankenrijk regeert: een groot rijk in Noordwest-Europa. Zij bezat ook veel grond in de Euregio.
- Stromen pelgrims bezoeken kerken en kloosters in de middeleeuwen. Dat levert werk op én inkomsten.
- Continu belegeren legers de steden in de Euregio. Oorlogen worden uitgevochten met veel schade en armoede tot gevolg.
- Romeinen, Franken, Duitsers, Fransen, maar ook ambachtsmannen uit Italië: zij komen hier allemaal wonen en werken. Onze Euregio kent al eeuwenlang immigratie.
- Van Servaas tot Lambertus. Van Henric van Veldeke tot d’Artagnan. Veel verhalen vertellen ons verleden tussen Maas en Rijn.