De KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) heeft de namen bekendgemaakt van vier jonge wetenschappers die in 2020 worden bekroond met de Heineken Young Scientists Award. De jury selecterde internist-infectioloog Meta Roestenberg, taalwetenschapper Mark Dingemanse, natuur- en scheikundige Freddy Rabouw en ontwikkelingspsycholoog Anna van Duijvenvoorde als winnaars uit 61 nominaties. Dit meldt KNAW.
De Heineken Young Scientists Awards zijn belangrijke aanmoedigingsprijzen voor jonge onderzoekers die excellente wetenschappelijke prestaties verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers. De prijs omvat een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.
Medical/Biomedical Sciences
Meta Roestenberg (1981) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Medical/Biomedical Sciences voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van een malariavaccin. Malaria is met zo’n 228 miljoen gevallen en meer dan 400.000 doden per jaar een van de meest ingrijpende infectieziekten ter wereld, die vooral jonge kinderen treft. Het kandidaat-vaccin van Roestenberg en collega’s is het eerste genetisch gemodificeerde vaccin ter wereld.
Humanities
Mark Dingemanse (1983) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Humanities voor zijn onderzoek naar waarom talen zijn zoals ze zijn en hoe taalgebruik ons mens maakt. Het onderzoek van Dingemanse is in eerste plaats fundamenteel, maar wel relevant voor allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. We praten steeds meer met apparaten, denk maar aan Siri van de iPhone en Google Home. Om dat soepel te laten verlopen, moeten we meer weten van de structuur van gesprekken, en dan liefst de universele structuur, niet beperkt tot een paar Europese talen. Het onderzoek van Dingemanse kan daaraan bijdragen.
Natural Sciences
Freddy Rabouw (1988) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Natural Sciences voor zijn onderzoek naar nieuwe materialen om licht te creëren, bijvoorbeeld voor zonnecellen of beeldschermen. De materialen die hij onderzoekt zijn voornamelijk nanokristallen die slechts enkele duizenden atomen groot zijn. Wat de onderzoeker probeert te doorgronden is hoe zo’n nanokristal efficiënt de ene kleur licht kan omzetten in een andere. Het is fundamenteel onderzoek, met diverse toepassingen. Zo zitten halfgeleider nanokristallen, ook wel quantum dots genoemd, in de nieuwste generatie televisies.
Social Sciences
Anna van Duijvenvoorde (1983) krijgt de Heineken Young Scientists Award 2020 in het domein Social Sciences voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van het brein en het gedrag in jongeren. Haar werk is fundamenteel maar kan een belangrijke toepassing hebben in de maatschappij. Zo kan haar onderzoek naar hoe jongeren leren, helpen te begrijpen wat de impact is van het online onderwijs tijdens de coronacrisis.
Door: Nationale Onderwijsgids