Het is de bedoeling dat studenten in het hoger onderwijs vanaf eind april weer één dag in de week fysiek naar college mogen, als ze tenminste een negatieve testuitslag hebben. Het kabinet heeft zo’n half miljard euro vrijgemaakt voor zelftesten voor het hoger onderwijs, maar wie regelt die testen en hoe gaat dit precies in zijn werk? Hier bestaat nog veel onduidelijkheid over. Dit meldt NRC.
De nieuwe regeling houdt in dat de 800.000 studenten aan hogescholen en universiteiten van 26 april tot aan de zomervakantie elke week twee keer een zelftest moeten doen als ze weer één dag in de week naar college willen gaan. Dit plan werd vorige week aangekondigd, maar er is nog altijd niet veel duidelijk over hoe het logistiek geregeld gaat worden. Het ministerie van Onderwijs heeft alleen aangegeven dat ‘externe partijen’ zullen worden ingehuurd om de zelftesten bij studenten thuis te bezorgen of ze uit te delen op ‘afhaalpunten’ op de campus. Maar details over hoe dit precies in zijn werk zal gaan zijn er nog niet.
Hogescholen en universiteiten hebben veel vragen
De onderwijsinstellingen en studentenorganisaties zijn vooral erg blij dat de fysieke lessen weer opgestart kunnen worden, maar de complexe logistieke operatie houdt hen ook bezig: “We hebben veel vragen over de uitvoering. We zijn op aarde om onderwijs te geven, we zijn geen medische instanties”, aldus Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Ook Pieter Duisenberg, voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU) benadrukt dat de logistieke operatie achter de zelftesten niet bepaald de expertise is van onderwijsinstellingen: “We werken er graag aan mee, maar zijn geen Wehkamp of Bol.com.”
Door: Nationale Onderwijsgids