De universiteiten verwachten voor komend studiejaar weer meer aanmeldingen voor de bacheloropleidingen. In de afgelopen twintig jaar verdubbelde het aantal studenten van 164.000 naar vorig jaar 327.000 studenten.
"Onze eerste prognoses laten zien dat het aantal studenten dat zich aanmeldt voor de universiteit toeneemt met ongeveer 5 procent. Afgelopen jaar zijn de studentenaantallen al met 12,8 procent gegroeid", aldus voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Een aanmelding wordt overigens pas officieel als een student het inschrijfgeld heeft betaald. Vooral buitenlandse studenten melden zich vaak aan bij meer dan één opleiding en maken daarna pas een definitieve keuze.
De VSNU vindt de toename van het aantal nieuwe studenten niet alleen maar goed nieuws. "Het water staat ons aan de lippen en dat wordt door deze toename alleen maar erger. Het nieuwe kabinet moet gaan zorgen dat de basisfinanciering structureel op orde komt", aldus Duisenberg. "Zonder extra investeringen van het kabinet gaat dit op termijn gevolgen hebben voor de kwaliteit van het onderwijs." De voorzitter vreest dat de werkdruk bij docenten en medewerkers dan nog verder toeneemt. "Dat beschadigt het kennis- en innovatievermogen van Nederland."
Intussen neemt het aantal mensen dat online een opleiding doet, ook enorm toe. Halverwege dit jaar groeit het aantal mensen dat een onlineopleiding heeft gevolgd naar ruim een derde (36 procent) van Nederland. Dat is een stijging van 8 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden. Het totale aantal onlinecursisten groeit daarmee medio 2021 naar 5 miljoen. Dit valt te lezen in de E-Learning Monitor, een onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder 4600 Nederlanders.
Door: ANP