Bijna 600 wetenschappers die verbonden zijn aan Nederlandse universiteiten en hogescholen roepen middels een petitie op om Israëlische universiteiten te boycotten. Met dit boycot willen de wetenschappers hun steun en solidariteit betuigen aan de Palestijnse bevolking. De universiteiten zijn het echter niet eens met het boycot. Dit meldt de NRC.
De petitie om Israëlische universiteiten te boycotten is opgezet door medewerkers van verschillende universiteiten. Veel van hen zijn gespecialiseerd in het Midden-Oosten en ze willen opkomen voor de Palestijnen, die “leven onder militaire bezetting, die ontheemd zijn, en die leven als tweederangsburgers in een systeem van segregatie dat [-] in feite neerkomt op apartheid”. Volgens Christian Henderson, universitair docent internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, zijn Israëlische universiteiten “medeplichtig” aan de bezetting van Palestijnse gebieden en aan “apartheid”. Hij geeft aan dat daar veel bewijzen voor zijn, zoals de rol van universiteiten bij “het ontwikkelen van militaire technologie en wapens”.
Vereniging van Universiteiten
De universiteiten zijn het niet eens met het boycot. Pieter Duisenberg, de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) gaf zijn blik op de zaak op Twitter: “Universiteiten zijn een vrijplaats voor debat en onderzoek. Deze oproep voor een boycot hoort daar absoluut niet bij en heeft geen steun van de Nederlandse universiteiten.”
Volgens Henderson spreekt Duisenberg zichzelf tegen in dit bericht: “Je kunt niet de vrijheid van meningsuiting steunen maar tegen een oproep tot boycot zijn. Hij heeft het recht tegen de boycot te zijn. Maar hij heeft een verantwoordelijkheid om onze vrijheid van meningsuiting te beschermen, in dit geval het recht om op te roepen tot een boycot.”
Door: Nationale Onderwijsgids