Door het grote tekort aan studentenkamers worden internationale studenten slachtoffer van oplichting en misbruik. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘Housing hotline’-rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Veel internationale studenten zijn in de zomer wanhopig op zoek naar een kamer. Ze staan onder grote druk om een kamer te vinden en hebben niet altijd de mogelijkheid om een advertentie te verifiëren. Daar maken oplichters en slechte verhuurders misbruik van.” Dit meldt de LSVb.
Internationale studenten zoeken vaak vanuit het buitenland een kamer, daardoor hebben ze niet altijd de mogelijkheid om een kamer in het echt te bekijken. Bovendien weten internationale studenten niet altijd op welke websites ze een betrouwbare verhuurder kunnen vinden. Boahene: “We hebben meldingen gekregen van studenten die geld hebben betaald voor een online bezichtiging. Na betaling bleek de kamer niet te bestaan.”
Verhuurders maken misbruik
Uit de rapportage blijkt ook dat verhuurders misbruik maken van de kwetsbare positie van internationale studenten. Zo zijn er verhuurders die weigeren reparaties uit te voeren, te hoge huur vragen of dreigen met uitzetting. Boahene: “Internationale studenten hebben vaak geen alternatief. Ze moeten de erbarmelijke omstandigheden accepteren of het risico lopen om dakloos te worden. Ze hebben in tegenstelling tot Nederlandse studenten geen mogelijkheid om bij familie te wonen.”
Investeren
Volgens de LSVb zijn er gerichte investeringen in studentenhuisvesting nodig. Boahene: “De kamertekorten onder studenten stijgen al jaren, maar toch blijft echte actie uit. De landelijke overheid moet nu eindelijk verantwoordelijkheid nemen en investeren in betaalbare studentenhuisvesting.”
Door: Nationale Onderwijsgids