Studenten hebben meer faalangst wanneer zij onder digitaal toezicht een tentamen moeten maken. Uit een onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat vooral vrouwen en studenten met financiële problemen hier last van hebben. Dit meldt ScienceGuide.
Tijdens de coronapandemie hebben veel universiteiten gebruik gemaakt van digitaal toezicht tijdens tentamens. Er werd vaak genoemd dat de kans op fraude hierbij veel kleiner was, maar er is nooit gekeken naar mogelijke bijwerkingen. Daarom hebben onderzoekers van de TU Eindhoven onderzoek gedaan naar de mate waarin studenten toch verleid werden om te spieken. En ook of er nu meer faalangst is voor een tentamen. Voor het onderzoek is er een steekproef gehouden onder 1760 studenten van 105 verschillende Nederlandse universiteiten.
Spieken
In welke mate er meer of minder gespiekt wordt is voor de onderzoekers moeilijk te zeggen. Zij hebben daar dan ook geen resultaten voor gevonden. Studenten voelen niet meer of minder de verleiding om te spieken dan tijdens een fysiek tentamen op de universiteit.
Omschakeling van fysiek naar online
Wel blijkt uit het onderzoek dat studenten meer faalangst krijgen door het digitale toezicht. Dit kan je deels verklaring door de omschakeling van fysiek naar online tijdens de pandemie. Dit gebeurde zo plotseling dat studenten weinig tijd hadden om zich aan te passen en dat leidde mogelijk tot meer angst bij studenten.
Studieplekken op de campus
Om die angst weg te nemen zouden universiteiten bijvoorbeeld studieplekken op de campus kunnen aanbieden omdat studenten weten dat ze daar goede technologische hulpmiddelen hebben.
Door: Nationale Onderwijsgids