Beatrice de Graaf ontvangt de Comeniusprijs 2022 op zaterdag 12 maart in de Grote Kerk in Naarden. Voorzitter van de jury prof. dr. Douwe D. Breimer: “De Graaf weet als geen ander op een bijzonder heldere en onafhankelijke wijze over onderwerpen als oorlog en vrede, vrijheid en veiligheid aan het publieke debat deel te nemen.” Dit meldt het Comenius Museum.
Haar leidraad is dat inzicht in de geschiedenis van veiligheidsmaatregelen, terrorisme en contraterrorisme, helpt om huidige angsten en onzekerheden in een actueel perspectief te plaatsen. Dat gebeurt niet alleen door haar publicaties, maar ook door de mede door haar geïnitieerde praktische programma’s voor primair en secundair onderwijs (Terinfo.nl), living labs in wijken, en deelname aan publieke en professionele bijeenkomsten en debatten (bijv. via DWDD-colleges of podcasts). Zij weet op overtuigende wijze duidelijk te maken dat historisch inzicht in oorzaken van oorlog, vrede en veiligheid, bijdraagt aan het begrijpen en oplossen van prangende maatschappelijke problemen, zoals polarisatie en radicalisering. Dit thema sluit aan bij het werk van Comenius, die op latere leeftijd een sterke vredesboodschap uitdroeg.
Ko Colijn
De jury van de Comeniusprijs was unaniem van oordeel dat de speciale Comenius Oeuvreprijs toekomt aan iemand die op wetenschappelijk, journalistiek, beleidsvormend en educatief terrein zijn sporen heeft verdiend: de heer Dr. Jacobus (Ko) Colijn. Ko Colijn heeft zich gedurende zijn loopbaan op bijzondere wijze onderscheiden op het gebied van oorlog en vrede, vrijheid en veiligheid, het thema van de Comeniusdag dit jaar.
Ko Colijn is voor generaties Nederlanders een begrip vanwege zijn immer heldere bijdragen in zowel vakliteratuur als in pers en media over de grote geopolitieke en bewapeningsvraagstukken van onze tijd. Zijn betekenis voor het maatschappelijk debat, voor de openbare en ook politieke meningsvorming en zijn invloed op beleidsvorming zijn onmiskenbaar, aldus de jury: “Velen weten zich geïnspireerd door de onafhankelijke en doortimmerde analyses die altijd toegankelijk blijven voor de minder ingevoerde leken die wij allen zijn.”
Eerdere winnaars
De Comeniusprijs, een sculptuur van Boheems kristal en een oorkonde, wordt dit jaar voor de 10e keer uitgereikt. Eerder werd de prijs toegekend aan Robbert Dijkgraaf (2012), Paul Schnabel (2013), Louise Fresco (2014), Geert Mak (2015), Herman Van Rompuy (2016), Jonathan Israel (2017), Herman Tjeenk Willink (2018), Mardjan Seighali (2019) en Tomáš Halík (2020).
Comeniusdag
De Comeniusprijs is een Nederlandse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de Comeniusdag in Naarden. Het doel is om eer te betonen aan een persoon die, in lijn met het denken en handelen van Jan Amos Comenius, zich op een in het oog springende manier inzet voor de belangen van vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur voor de ontwikkeling van de internationale samenleving. De Comenius oeuvre prijs wordt eens in de tien jaar toegekend.
Door: Nationale Onderwijsgids