'Hoe is het nou om samen te leven met mensen met een echt heel andere achtergrond en geschiedenis dan die van jou?' Dat was de vraag die fotograaf Karijn Kakebeeke zich stelde toen ze kennismaakte met Startblok Riekerhaven, het eerste woonconcept in Nederland waarin statushouders met Nederlandse studenten en starters samenwonen. Het leidde tot een multimediale tentoonstelling waarin bezoekers worden meegenomen in het leven van vier bewoners van het Amsterdamse wooncomplex. Van 21 maart tot en met 16 april is de multimediale tentoonstelling PROJECT STARTBLOK over jong zijn en leren samenwonen te zien in het Atrium, Spui 70 (Turfmarktzijde) in Den Haag. Op 7 april is er speciaal programma in het kader van het Movies that Matter festival. Dat meldt de Picture Bridge Foundation.
Drie jaar lang volgde fotograaf Karijn Kakebeeke de bewoners. Ze kwam bij Nahom, Leila, Samer en Timo achter de voordeur en legde de dynamiek vast van wat er gebeurt als jongeren met zeer uiteenlopende levensverhalen samenwonen. Het resultaat is zowel een portret van hun ‘coming of age’ als een realistische inkijk hoe statushouders en Nederlandse studenten samen hun dagelijks leven vormgeven.
Tentoonstelling
Bij zowel de expositie als de bijbehorende publicatie van PROJECT STARTBLOK ervaar je hoe het de bewoners verging: van diepe dalen tot persoonlijke overwinningen en van een cultuurshock tot nieuwe vriendschappen. De tentoonstelling is ontworpen als kubus, een knipoog naar de containerwoningen op het wooncomplex.
Movies that Matter
In het kader van het Movies that Matter festival organiseert PROJECT STARTBLOK op 7 april een filmavond samen met SOZA, een vergelijkbaar wooninitiatief in Den Haag. Tijdens de filmavond worden twee films getoond over deze bijzondere woonvormen. Na vertoning van de documentaire 'The Boys Next Door’ zijn filmmaker Bobbie Fay Brandsen en enkele direct betrokkenen aanwezig voor een nagesprek. De films worden vertoond bij SOZA op Wilhelmina van Pruisenweg 55 (ingang Noord) in Den Haag. Tickets (10,- euro inclusief hapje en drankje) zijn beschikbaar via de verschillende websites. Voorafgaand is er om 16.30 uur een artist talk van de fotograaf bij de installatie in het Atrium. Opgeven kan via info@picturebridgefoundation.nl.
Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Picture Bridge Foundation