Welk beeld van jezelf wil je neerzetten? Een vraag die we ons in onze huidige selfie-cultuur vaak stellen, maar die niet nieuw is. Judith Grimbergen neemt in De kunst van jezelf presenteren 100 zelfportretten van talloze kunstenaars door de eeuwen heen onder de loep. Van Rembrandt die zichzelf opvallend vaak heeft geportretteerd tot Frida Kahlo, Keith Haring en Erwin Olaf. Hoe tonen zij zich? Wat willen ze ons vertellen? En, wat kunnen we van hen leren? Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar. Dat meldt Noordhoff.
Of het nu gaat om een ontmoeting in levende lijve of via een scherm, in slechts een paar seconden heeft ons brein een oordeel geveld. Belangrijk dus om de juiste snaar te raken. Maar hoe doe je dat? En is de eerste indruk wel de juiste? In De kunst van jezelf presenteren bekijkt Judith Grimbergen zelfportretten door de eeuwen heen, van olieverfschilderijen tot digitale selfies. Die van kunstenaars uit de renaissance, de periode waarin het zelfportret een vlucht nam, tot en met nu. Wat kunnen we van hen leren en hoe kunnen we dit gebruiken in onze eigen presentaties?
Geschiedenis van het zelfportret
Tussen het meest recente en het oudste kunstwerk dat is opgenomen in het boek zit zo’n 600 jaar. Met reuzenstappen gaat Judith Grimbergen kriskras door de geschiedenis van het zelfportret en legt ze relaties tussen werken die in eerste instantie geen verwantschap lijken te hebben. Maar die er wel degelijk zijn. Ondanks individuele beweegredenen, een andere tijdsgeest en variatie in vorm zijn de communicatie met de kijker en de reflectie op het zelf gemeenschappelijke drijfveren.
Judith Grimbergen: “Aan de hand van 100 kunstwerken beschrijf ik het fenomeen zelfportret en laat ik facetten in het kunstwerk zien die mij als kunsthistoricus opvallen en die, als je niet weet waarnaar te kijken, mogelijk gemist worden. Ik hoop dat daarmee elk zelfportret tot leven komt en dat de lezer naar het bijzondere genre zelfportretten gaat kijken als de kunst van jezelf presenteren. En daarmee zijn voordeel doet, op zakelijk gebied of in de privésfeer.”
Judith Grimbergen
Het leven mooier maken, is de rode draad in het leven van Judith Grimbergen. Dit belicht zij van vanuit verschillende invalshoeken: kunst, literatuur, filosofie, positieve psychologie en design. Judith heeft ruime ervaring als docent in het (kunst)onderwijs en diverse musea en galeries in binnen- en buitenland. Ze studeerde kunstgeschiedenis, beeldende vormgeving/trend watching, en interior design. Ook heeft ze een grote passie voor positieve psychologie en visual drawing/thinking. Momenteel woont ze in Madrid waar ze als docent werkzaam is aan de IE University.
Leergierig Nederland
Noordhoff, bij het grote publiek veelal bekend vanwege de Bosatlas, is dé kennispartner voor leergierig Nederland. Dagelijks helpen we ruim 2 miljoen mensen het beste uit zichzelf te halen. Met actueel lesmateriaal en nieuwe technologie. Naast schoolboeken biedt Noordhoff ook titels voor nieuwsgierige mensen die niet meer in de schoolbanken zitten, maar die zich willen blijven ontwikkelen. Elk jaar breiden wij deze collectie uit met interessante titels, passend bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Bij Noordhoff werken zo'n 300 enthousiaste professionals. Noordhoff is gevestigd in Groningen en Utrecht.
Door: Nationale Onderwijsgids