Geneeskundestudenten met een migratieachtergrond hebben het moeilijker dan hun medestudenten zonder migratieachtergrond. Uit onderzoek van Erasmus MC-promovenda Chantal van Andel blijkt dat zij significant lagere coschapcijfers halen, hun werk meer gericht is op het voorkomen van fouten en ze ervaren vaker oneerlijke behandeling. Het vertrouwen in hun beoordelaars ligt ook lager onder geneeskundestudenten met een migratieachtergrond. Daarbij maakt het niet uit hoe hoog hun coschapcijfer is. Dit meldt het Erasmus MC.
De geneeskundeopleiding zou diverser en inclusiever moeten zijn, vindt Van Andel. Alle geneeskundestudenten zouden hetzelfde behandeld moeten worden. “Niet alleen omdat dit eerlijk en rechtvaardig is, maar ook omdat de diverse patiëntenpopulatie in Nederland gebaat is bij een diverse dokterspopulatie.”
Bevooroordeelde plek
Van Andel en haar medeonderzoekers niet konden aantonen dat geneeskundestudenten met een migratieachtergrond onterecht lagere cijfers kregen, durven ze wel te zeggen dat de opleiding geneeskunde een bevooroordeelde plek is. “Dat betekent dat op een systematische manier – ongewenste – verschillen in leeruitkomsten en ervaringen tussen groepen mensen voorspeld kunnen worden.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky