Kinderen uit kansarme gezinnen in ons land leven gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid. Volgens professor Gera Nagelhout, die zelf opgroeide in een gezin met een lagere sociaal economische positie, moet de overheid meer doen om armoede te voorkomen en de gezondheid te bevorderen. Dat meldt Maastricht University.
In een artikel voor het Algemeen Dagblad pleit Nagelhout ervoor dat de overheid meer doet om mensen met een laag inkomen te helpen. "De hoge kosten van energie en boodschappen veroorzaken veel geldstress bij mensen die toch al weinig te besteden hadden. Langdurige stress heeft niet alleen directe gevolgen voor de gezondheid, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, slaapproblemen en angststoornissen. Het maakt mensen ook minder goed in staat om te plannen en verder vooruit te kijken. Dit laatste maakt het zowel moeilijk om gezond te leven als om geldproblemen onder controle te houden." Mensen met lagere inkomens moeten gecompenseerd worden voor de hoge inflatie, vindt Nagelhout. ''We moeten voorkomen dat mensen in armoede vervallen. De gevolgen zijn ingrijpend.''
Financiële stress
Nagelhout komt zelf uit een gezin van, zoals ze in haar eigen jargon zou omschrijven, "lagere sociaal-economische status". Gezinnen als het hare leven vaak ongezond, en hun kinderen nemen die gewoonten over. "Een grote zak patat bakken is eenvoudiger en goedkoper dan gekookte aardappelen met groenten en vis op tafel zetten", vat Nagelhout samen. "Beginnen met gezonder leven is niet voor iedereen makkelijk. Maar voor gezinnen met financiële stress is het nog moeilijker. Zij zijn vooral bezig met overleven. Als je je voortdurend zorgen maakt over hoe je het einde van de maand gaat halen zonder je verder in de schulden te steken, kunnen tabak en alcohol soms een beetje verlichting bieden. In zulke omstandigheden moet je gewoon proberen te stoppen met een verslaving of de energie vinden om te sporten." Mensen met een lage opleiding of een laag inkomen krijgen daardoor gemiddeld op veel jongere leeftijd te maken met kwalen en ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten.
Door: Nationale Onderwijsgids