Wiskunde is mooi en heeft oneindig veel toepassingen. Dat is het uitgangspunt van Imaginary: de pracht en kracht van wiskunde. Deze reizende tentoonstelling is vanaf 1 oktober drie weken lang te zien op het Utrecht Science Park. Daag jezelf uit met ingewikkelde puzzels op grote touchscreens, luister naar Utrechtse wiskundigen en leer van alles over de toepassingen van dit vaak ongrijpbare vakgebied. Van jong tot oud, iedereen is welkom. Dat meldt de Universiteit Utrecht.
De tentoonstelling staat bol van de 3D-geprinte modellen, kleurrijke posters met wiskundige figuren en andere kunstobjecten. De inspiratie hiervoor komt onder andere uit de hyperbolische meetkunde. Op de middelbare school leer je dat de som van de hoeken van een driehoek 180 graden is. Maar in een hyperbolische ruimte is de som van de hoeken van een driehoek kleiner dan 180 graden. Moeilijk voor te stellen? Probeer dan maar eens een driehoek met drie rechte hoeken op een ballon te tekenen.
Digitale tweelingen
Het interactieve deel van de expositie bestaat uit puzzels, wiskunde-origami en apps die je zelf via een touchscreen bedient. In dit onderdeel is er speciale aandacht voor maatschappelijke toepassingen van wiskunde, zoals digitale tweelingen. Dit zijn virtuele kopieën van stukjes werkelijkheid, zoals objecten of processen. De auto-industrie gebruikt bijvoorbeeld digitale tweelingen voor botsproeven. Wiskundige methoden zijn de basis van deze simulaties.
Lezingen over wiskunde
Zolang de tentoonstelling in Utrecht te zien is, geven Utrechtse wetenschappers lezingen over de wiskunde en de rol die het speelt in hun onderzoek. Zo ontdek je tijdens de lezing van oceanograaf Erik van Sebille hoe wiskunde hem helpt om de plastic soep in kaart te brengen en om uit te vinden wat we eraan kunnen doen. Hoogleraar Rob Bisseling legt uit hoe zijn wiskundige onderzoek van belang is voor ons begrip van DNA en andere polymeren.
De tentoonstelling en de lezingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Een bezoek aan de tentoonstelling hoeft niet gereserveerd te worden. Groepen dienen zich aan te melden. Lezingen reserveer je via onderstaande button.
Door: Nationale Onderwijsgids