Universiteiten zijn bereid om de capaciteit te verlagen van tientallen opleidingen die populair zijn onder internationale studenten. Als dit via wetgeving is vastgelegd willen de universiteiten op die manier de instroom vanuit het buitenland beperken. Dat meldt het AD.
De laatste jaren wordt er vooral geklaagd over het feit dat de grote toestroom van buitenlandse studenten de toegankelijkheid vermindert voor Nederlandse studenten. Ook is er geen plek meer op de woningmarkt om grote groepen internationale studenten te huisvesten.
Engelstalige opleidingen
Volgend jaar wordt de wet verwacht om strenger te selecteren aan de poort. Bij Engelstalige opleidingen wordt voorgesteld om de capaciteit te beperken bij de studies psychologie, bestuurskunde en politicologie. Die stap zal Europese studenten ontmoedigen die nu vaak voor deze opleidingen kiezen vanwege het lage collegegeldtarief. En omdat ze volgens de regels van Brussel vrij zijn om te studeren waar ze maar willen.
Inschrijvingen
De universiteiten hadden dit jaar over het algemeen evenveel inschrijvingen als in 2021. Het waren er ruim 340.000. De verwachting blijft dat het aantal universitaire studenten richting 2030 zal toenemen. Men gaat er vanuit dat het aantal inschrijvingen dan stichting tot meer dan 400.000.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk