85.000 buitenlandse studenten studeren er dit academische jaar aan de Nederlandse universiteiten. Dat komt neer op een toename van 7 procent. De groei is, in vergelijking met andere jaren, afgevlakt. Toch wil de minister ingrijpen. Dat meldt Het Parool.
“De instroom moeten we gaan beheersen, om tot een betere balans in het onderwijsstelsel te komen”, aldus onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in het Algemeen Dagblad. Dijkgraaf verwacht binnenkort met wetsvoorstellen te komen die de groei van buitenlandse studenten naar de universiteiten van Nederland te kunnen stoppen.
Afschrikbeleid
Universiteiten voeren een afschrikbeleid om ervoor te zorgen dat er minder snel buitenlandse studenten naar Nederland komen. Amsterdamse universiteiten waarschuwen de studenten niet te komen als ze in september geen studentenkamer hebben gevonden.
Toegankelijkheid van het onderwijs onder druk
In november 2022 riep de Tweede Kamer minister Dijkgraaf op de toestroom van internationale studenten te beperken. Volgens de Kamer staat de toegankelijkheid van het onderwijs onder druk door de grote groep internationale studenten. Universiteiten waren in eerste instantie heel blij omdat de studenten voor extra inkomsten zorgden. De keerzijde is echter dat het ook leidde tot toenemende druk op de instellingen en meer werkdruk voor leraren. Ook loopt het kamertekort steeds verder op.
Het is vooral in de Randstad zo dat internationale studenten voor problemen zorgen. In de rest van Nederland zien universiteiten de internationale studenten nog wel graag komen. In die regio’s is er namelijk een grote vraag naar hoogopgeleid personeel.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk