Wim de Bie had een bijzondere fascinatie voor alledaagse taal. Dat stelt neerlandicus en hoogleraar Marc van Oostendorp van de Radboud Universiteit in reactie op het overlijden van de cabaretier en schrijver. "Hij had aandacht voor de kleine details van de gewone spreektaal", aldus Van Oostendorp. "Zij wisten de alledaagse taal in de etalage te zetten door er een unieke, grappige draai aan te geven."
Als voorbeeld noemt Van Oostendorp een sketch van 'vrije jongens' Jacobse en Van Es. "Hierin wisten ze een hele reeks grappen rond de verschillende betekenissen van het woord scheiding op een fenomenale manier op elkaar te stapelen", legt hij uit. "Het is ook ontzettend knap hoe elk typetje dat zij bedachten een ander taalgebruik bezigt. Het is onwaarschijnlijk knap hoe die sketches in woordgebruik en formulering echt van elkaar verschillen."
Dialogen van langspeelplaten
Het is heel opvallend dat meerder generaties nog steeds hele dialogen van de langspeelplaten uit hun hoofd kennen die het duo in de jaren 70 en 80 maakte. "Het was eigenlijk heel tegendraads om op die manier hele platen vol te praten met vooral dialogen", aldus Van Oostendorp. "Maar dat heeft er wel mede voor gezorgd dat hun werk al die jaren is blijven voortleven. Iedereen die opgroeide in de periode dat zij actief waren, koestert die herinneringen en kan vaak hele zinnen nog meepraten."
Plat Haags
De impact van het duo op de status van het plat Haags is ook niet te onderschatten, volgens de neerlandicus. "Er zijn natuurlijk meer vaandeldragers geweest, zoals Haagse Harry en Harrie Jekkers", stelt hij. "Maar mede door Van Kooten en De Bie koestert Den Haag zijn eigen taalgebruik veel meer dan de andere grote steden."
Door: ANP