'RIVM en GGD's zouden moeten samenwerken in deze soa-crisis'

In juni maakte het RIVM bekend dat het aantal gonorroe-diagnoses het afgelopen jaar flink is gestegen. Ook chlamydia is sterk in opkomst. Afgelopen week kondigde het RIVM een nationale condoom actie aan. Dat is niet genoeg, stelt Easly-CEO Jeroen de Jong. "Publieke en private partijen moeten gaan samenwerken om wachttijden te verkorten en tijdig testen op soa’s gemakkelijker en goedkoper te maken." Dat meldt Easly. 

De cijfers die het RIVM bekend maakte in juni waren ontnuchterend. Volgens het RIVM steeg het aantal soa-consulten bij de CSG’s in 2022 naar 164.715. In 21 procent van de gevallen werd er ook een soa vastgesteld. Met name gonorroe blijkt aan een opmars bezig. Het aantal gonorroe diagnoses steeg in 2022 met 33 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Er werd vooral meer chlamydia en gonorroe vastgesteld bij vrouwen en heteroseksuele mannen jonger dan 25 jaar, aldus het instituut. 

Gonorroe 

Onbehandelde gonorroe kan op termijn tot ingrijpende gezondheidsproblemen leiden. Bovendien is resistentie tegen bepaalde vormen van antibiotica in opkomst. Investeren in de bestrijding van gonorroe is dan ook belangrijker dan ooit.

Condooms uitdelen tijdens de introductieweken 

"Wat dat betreft is het initiatief van het RIVM om tijdens de introductieweken in de studentensteden en tijdens festivals condooms uit te gaan delen dan ook uitstekend," zegt Easly-CEO Jeroen de Jong. "Het aantal uitgedeelde condooms – 40.000 – is niet groot, maar wellicht kan de actie een rol spelen in het tot stand brengen van een gedragsverandering bij jongeren, zodat zij vaker een condoom gaan gebruiken."

Tijdig testen en behandelen 

Er is echter meer nodig dan preventie en publiekscampagnes, zegt De Jong. Tijdig testen en behandelen is ook van belang om de opmars van gonorroe en chlamydia te stuiten. "Hier ligt een probleem. Je hoort studentenartsen klagen dat er bij de GGD’s lange wachtlijsten zijn. Daardoor wordt kostbare tijd verloren. De behandeling begint dan later en dat stelt dragers in staat om onwetend anderen te besmetten. Geen goede zaak."

Easly is een bedrijf dat actief is in de zorg, met een laboratorium dat is gespecialiseerd in soa-onderzoek. Door de inzet van digitale technologie biedt het bedrijf online kopers van haar tests een snel en anoniem proces, waarbij geen verwijzing nodig is en aan de hoogste medische standaarden wordt voldaan. Het bedrijf is NEN- en ISO-gecertificeerd en haar laboratorium is eveneens volledig geaccrediteerd.

Publieke en private partijen moeten gaan samenwerken 

"Uiteindelijk voeren het RIVM, de GGD’s en private aanbieders dezelfde strijd," zegt de Jong. "We willen de verspreiding van soa’s afremmen, voordat antibiotica resistentie een onoverkomelijk probleem wordt. De overheid en private test aanbieders kunnen elkaar in die strijd versterken door de handen ineen te slaan. Publieke en private partijen moeten gaan samenwerken om wachttijden te verkorten en tijdig testen op soa’s gemakkelijker en goedkoper te maken. Alleen zo kunnen we gonorroe en chlamydia een slag toebrengen."

Door: Nationale Onderwijsgids