Chris Verhoeven is universitair docent van de TU Delft en werd in 2008, samen met zijn team, voor gek verklaard. “We dachten zelf ook dat het ding het hooguit 3 maanden zou doen. En nu, in 2023 is-ie pas aan het eind.” Dat meldt de NOS.
‘Dat ding’ waar Verhoeven het over heeft is een Delfi-C3. Dat is een satelliet ter grootte van een melkpak die door studenten van de TU is gebouwd. Op 28 april 2008 ging de satelliet met een Indiase raket mee de ruimte in.
Testsatelliet
De Delfi-C3 was eigenlijk een testsatelliet. Er werd een nieuw type zonnecel mee getest. Ook had de satelliet twee sensoren aan boord, daarmee kon de stand van de satelliet ten opzichte van de zon worden bepaald.
Onbemande verkenner op de maan
Zestig studenten werken mee aan het project en dat leverde in Nederland heel veel kennis op. De TU kan met deze kennis misschien in 2026 een onbemande verkenner op de maan zetten.
Geen teken van leven
Als de berekeningen kloppen is de satelliet na 15 jaar en meer dan 85.000 rondjes rond de aarde op maandag 13 november om 17.00 uur Nederlandse tijd in de dampkring verbrand. Of de Delfi-C3 ook echt is ‘overleden’ moet vandaag nog blijken. Als hij echt geen teken van leven meer naar de aarde zendt dan is het officieel naar 15 jaar gedaan.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk