Op donderdag 23 november presenteert het Architectural Recovery Team, ontstaan vanuit de TU Delft, hun ontwerp voor een betaalbaar en aardbevingsbestendig huis voor de getroffenen van de aardbevingen in Turkije in februari ’23. Op basis van dit ontwerp wordt in het voorjaar een prototype gebouwd in een dorp in Turkije. Daarna wordt het in productie genomen om Turkse inwoners aan hoogwaardige en veilige woningen te helpen. Dat meldt de TU Delft.
Negen maanden na de zware aardbeving hebben veel Turkse getroffenen nog geen zicht op een langetermijnoplossing. Velen verblijven in tenten, maken toch gebruik van onveilige gebouwen voor elektriciteit en om te koken, of ze wonen gedwongen op plekken waar ze zich niet thuis voelen. Vooral op het platteland is de nood aan goede woningen op de lange termijn hoog. Juist voor de rurale gebieden heeft ART een veilig en betaalbaar huis ontworpen dat rekening houdt met de wensen van de gemeenschap, de beschikbaarheid van lokale materialen en culturele factoren.
Aardbevingsbestendig huis
Het Architectural Recovery Team, ontstaan op initiatief van TU Delft studenten Leyla van der Waarde en Meriç Kessaf en docent Job Schroën, sprak de afgelopen maanden lokale overheden en inwoners in de zwaarst getroffen regio Antakya, deed onderzoek en organiseerde ontwerpsessies. Zij presenteren nu samen met architecte Hena Micoogullari van Alphen het ontwerp voor een aardbevingsbestendige, modulaire, pre-fab en betaalbare woning die voldoet aan de behoeften van deze lokale gemeenschap. Een huis moet bijvoorbeeld aanpasbaar zijn als naast een gezin ook andere familieleden in het huis komen wonen. Iets dat in de Turkse cultuur heel gewoon is. De belangrijkste 7 concepten in het ontwerp zijn: Modulariteit, flexibiliteit, duurzaamheid, aanpasbaarheid, betaalbaarheid, inspraak van de gemeenschap en veiligheid.
Prototype testen
Na de presentatie van het ontwerp, gaat ART in het voorjaar een 1:1 prototype bouwen in een getroffen dorp in Antakya dat met de lokale overheid is vastgesteld. Als dat eerste huis af is, zal een Turkse familie er twee maanden in wonen om het prototype te testen en verbeteringen door te voeren. Vanaf mei zal een lokale fabriek de pre-fab woningen in productie nemen. Meer over het proces vind je op de website.
Door: Nationale Onderwijsgids