De Nederlandse laadinfrastructuur staat onder druk. Het tekort aan laadpaalinstallateurs en -monteurs is enorm en belemmert de duurzaamheidsambities van de regering om elektrisch rijden te stimuleren. Op initiatief van Connectr – Energy innovation, ElaadNL en Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) is daarom een publiek-privaat samenwerkingsverband (PPS) gestart onder de naam Plug in & Play. Binnen dit project, waarin de samenwerking is opgezocht met verschillende publieke en private organisaties, worden mensen met een mbo-, hbo- of wo- achtergrond praktijkgericht opgeleid en warm gemaakt voor een overstap naar de laadinfra-sector. Ook de provincie Gelderland heeft zich verbonden aan het project. Dat meldt de ROVC.
Het project Plug in & Play is nu een jaar aan de gang en heeft al direct geleid tot concreet succes. Daarvoor is de samenwerking gezocht met technisch opleider ROVC en de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Zo starten deze maand zes glasvezelmonteurs en vijf zonnepaneelleggers van het bedrijf SamenStromen uit Apeldoorn met een zesdaagse bootcamp om zich om te scholen. Na deze zes dagen gaan ze twee maanden begeleid het werkveld in om praktijkervaring op te doen. Na nog eens vier korte cursusdagen zijn de glasvezelmonteurs gecertificeerd om aan de slag te kunnen als laadpaalmonteur.
Private onderwijs
Bozèna van Trigt, beleidsadviseur bij NRTO is enthousiast over de eerste successen van Plug in & Play: “Het is belangrijk dat ook het private onderwijs serieus wordt genomen in dit soort samenwerkingsverbanden, zij blijven vaak onzichtbaar. Het laat zien dat de flexibiliteit en kwaliteit van instellingen als ROVC ten goede komt aan de snelheid en effectiviteit. Ik hoop dat veel publieke en private organisaties iets kunnen leren van de successen en dat het ter inspiratie dient voor meer samenwerking!”
Laadpalen
“Nederland moet zo snel mogelijk aan de laadpaal, dat staat buiten kijf. Het tekort aan professionals is in deze sector echter een groot obstakel”, vertelt Maud van Helvoirt, projectleider van Plug in en Play en werkzaam bij ElaadNL. “Met deze samenwerking is snel iets in de markt gezet waar écht behoefte aan is. Geen beleid of planmakerij, maar een effectieve oplossing. Het is mooi om te zien dat we met deze regionale aanpak mensen enthousiast krijgen voor de laadpaalsector. En hoe meer handen hoe beter, want er moeten in Nederland dagelijks zo’n 1.500 laadpalen bijkomen om de duurzaamheidsambities waar te maken.”
Korstondig en kwalitatief onderwijs
Nico van Leeuwen, werkzaam bij ROVC en een van de initiatiefnemers van Plug in & Play: “We strijden al jaren tegen het tekort aan technici. Ook in in de laadpaalsector is deze enorm. En dat is niet alleen jammer voor bedrijven en consumenten, maar staat ook nog eens de energietransitie is in de weg. Deze samenwerking laat zien dat wij met kortstondig en kwalitatief onderwijs een heel groot probleem snel en effectief kunnen oplossen. We zijn trots op het feit dat we binnen een half jaar een mooi onderwijsprogramma hebben samengesteld waarbij we ons richten op praktische vaardigheden. Op deze manier dragen we een steentje bij aan een urgente en maatschappelijke uitdaging.”
Door: Nationale Onderwijsgids