Sinds januari van dit jaar zal je niet meer enorm gemixte kledingstijlen en tinten zwart zien tijdens de promotieplechtigheid. Sinds kort mogen ook oppositieleden en copromotoren in toga. Het is sinds januari dus niet meer nodig om hoogleraar te zijn als je een toga wil dragen. Deze verandering laat zien dat er steeds meer wordt gestreefd naar gelijkwaardigheid. Meldt Universiteit Leiden.
Tot voor kort was het recht om een toga en baret te dragen alleen voorbehouden aan hoogleraren, maar daar is sinds dit jaar verandering in gekomen. Hiervoor waren de kledingvoorschriften behoorlijk anders. Wanneer een docent als copromotor of oppositielid optrad was het niet toegestaan om een toga te dragen. Sinds de verruiming van het toga protocol gelden er andere regels. Deze verandering heeft onder andere ook plaatsgevonden op de Universiteit van Amsterdam. Daar is deze verandering ook per januari ingezet.
Oorzaak van deze verandering
Deze verandering is mede tot stand gekomen door succesvolle pleidooien van universiteitshoogleraar Ineke Sluiter. Dit werd onder meer gesteund door De Jonge Akademie KNAW en rector Hester Bijl, zij steunden deze verruiming ook. Sluiter wilde met vier vrouwelijke collega’s (Athena’s Angels) strijden voor gelijke kansen in de wetenschap. Sluiter wou al langer iets doen aan de ‘niet-functionele hiërarchie’ binnen de universiteit. Niet alleen voor het werkplezier, maar ze geeft ook aan dat dit zal gaan helpen met de sociale veiligheid binnen het werk. Sluiter heeft uiteindelijk twee scenario's overwogen, óf iedereen een toga óf als hoogleraar ook geen toga aantrekken. Ze heeft uiteindelijk voor de eerste optie gekozen. Hier heeft Sluiter verschillende redenen voor, waaronder dat het meehelpt bij de plechtigheid van het moment.
Effect van het pleidooi
Het pleidooi van Sluiter kreeg erg veel steun met als gevolg dat rector Bijl in gesprek ging met de raad van decanen. Uiteindelijk hebben zij er ook mee ingestemd. Iets waar Bijl erg blij mee is, omdat dit de gelijkheid mooi benadrukt. Het is ook een teken van waardering voor de copromotoren, voor alle moeite en al het werk wat ze verrichten.
Kortom, er zijn veel positieve reacties over deze verandering. Een verandering die misschien heel simpel klinkt, maar toch waardering en gelijkheid laat zien. Factoren die erg belangrijk zijn om goed te kunnen functioneren.
Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema