Nu prinses Amalia zich aansluit bij het Amsterdamse studentencorps gaat ze door met de familietraditie. Blijkbaar verwacht de koninklijke familie nu minder publicitaire schade dan twee jaar gelden. Toen kwam het Amsterdamse studentencorps nogal negatief in het nieuws. Dat meldt de Volkskrant.
Het Amsterdamse studentencorps A.S.V./A.V.S.V. organiseert op dit moment de tweede ronde van de kennismakingstijd. Kroonprinses Amalia doet daaraan mee. In het boek van Claudia de Breij, dat in 2021 verscheen, gaf de prinses al aan dat ze lid wilde worden van het corps.
'Hoeren' en 'sperma-emmers'
Twee jaar geleden begon Amalia aan haar studie Politics, Psychology, La wand Economics in Amsterdam, maar lid van het corps werd ze niet. Wellicht had het te maken met de lustrumviering waarin mannelijke leden vrouwen uitmaakten voor ‘hoeren’ en ‘sperma-emmers.’ Vlak na dit incident trad bestuursvoorzitter Heleen Vos af.
In augustus 2022 liet de Rijksvoorlichtingsdienst een bericht uitgaan dat Amalia voorlopig geen lid werd van het studentencorps. Nu laten ze niets van zich horen, want de studietijd van de prinses is privé. Vlak nadat Amalia aan haar studie in Amsterdam was begonnen, vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima dat hun dochter vanwege bedreigingen niet meer in Amsterdam kon wonen. Het studentenleven werd ‘on hold’ gezet.
Studie weer opgepakt
Inmiddels is de studie in Amsterdam weer opgepakt. Amalia zou gekozen hebben voor het dispuut Karaat. “Zo kan ik als een normale student toch een beetje meedoen”, gaf Amalia al aan tijdens het jaarlijkse persgesprek voordat de zomervakantie van start gaat.
Mogelijke wantoestanden
Mochten er de komende tijd nieuwe berichten over het corps en mogelijke wantoestanden naar buiten komen dan werkt dat niet in het voordeel van de prinses. Maar het vertrouwen is er dat het corps met een gedragscode en twee vertrouwenspersonen in positieve zin veranderd is.
Lid van een studentencorps
In de Oranje-familie is het heel normaal om lid te worden van een studentencorps. Onderwijs was tot het einde van de 19de eeuw alleen binnen het paleis toegestaan. Hoogleraren kwamen aan het paleis om prinses Wilhelmina les te geven. Het was goed onderwijs, maar wel heel individueel, zo is te lezen in haar biografie van Cees Fasseur.
Prinses Juliana koos ervoor om in 1927 in Leiden te gaan studeren. Men vond het wel vreemd dat een prinses samen met ‘gewone’ studenten in een collegezaal zou zitten. Dat schreef haar biograaf Jolande Withuis. Juliana werd vervolgens lid van de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten in Leiden (VVSL).
VVSL mocht in 1956 nog een lid van de koninklijke familie verwelkomen, namelijk prinses Beatrix. Willem-Alexander werd in 1987 lid van Minerva.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Beeld: Patrick van Katwijk