In het nieuwe studiejaar staan er ook alweer een aantal demonstraties aangekondigd. De UvA en de VU nemen al verschillende maatregelen om de veiligheid van studenten en medewerkers te waarborgen. Joodse studenten zien echter erg tegen het schooljaar op. Zij hopen dat ze veilig kunnen studeren. Dat meldt AT5.
De UvA en de VU hadden vorig schooljaar maandenlang last van pro-Palestinademonstraties. In de zomervakantie was het stil bij de universiteiten, maar nu het schooljaar weer is begonnen, groeit ook de angst weer. Vooral bij de Joodse studentenvereniging Ijar.
Bedreigingen en intimidaties
Joodse studenten geven nog steeds bij de studentenvereniging aan dat ze last hebben van bedreigingen en intimidaties. Ze vinden het lastig om de universiteit binnen te stappen. Een van de studenten heeft zelfs besloten om bij de UvA te stoppen in verband met de veiligheid. Ze studeert nu verder aan de VU, want daar zijn de demonstraties minder heftig.
Extra aandacht voor veiligheid
Joodse studenten en docenten uit heel Nederland hebben een gesprek gehad met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB). Universiteiten wordt gevraagd om extra aandacht te besteden aan hun veiligheid. De UvA en de VU maken zich alvast op voor nieuwe protestacties. Het bestuur van UvA wil dat studenten en docenten met elkaar in gesprek gaan.
Beide onderwijsinstellingen gaan komend studiejaar af en toe een deurbeleid invoeren. Bij bepaalde evenementen wordt er met QR-codes gewerkt. Jassen mogen niet mee naar binnen. Zo proberen de onderwijsinstellingen te voorkomen dat er bepaalde voorwerpen mee naar binnen komen. Bij de opening van het academisch jaar op maandag 2 september gaat deze maatregel al in.
Nati Banet, mede-voorzitter van Ijar, gaat ervanuit dat het dit studiejaar niet zo uit de hand gaat lopen als vorig jaar. “De universiteit heeft meerdere gesprekken met ons gehad en onze Joodse gemeenschap is heel sterk.” Ook het bestuur van de UVA laat weten dat ze bij haatdragende teksten, intimidatie, gezichtsbedekking of overnachting uiteindelijk aangifte gaan doen.
Door: Nationale Onderwijsgids ./ Femke van Arendonk