Weekend van de Wetenschap 2024 maakt programma bekend

Het programma voor Weekend van de Wetenschap 2024, dat op 5 en 6 oktober plaatsvindt, is officieel bekend. Dit jaar staat opnieuw de vraag ‘Hoe werkt het?’ centraal. Vorig jaar trok het festival maar liefst 120.000 bezoekers. Tijdens dit landelijk event voor wetenschap en technologie openen universiteiten, hogescholen, musea, ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen door heel Nederland hun deuren om bezoekers een uniek kijkje achter de schermen te bieden. Dat meldt het Weekend van de Wetenschap. 

 Ruim 400 deelnemers organiseren speciaal voor Weekend van de Wetenschap diverse activiteiten, zoals spannende experimenten, boeiende lezingen en inspirerende ontdekkingen. Vragen als ‘Hoe werkt een T-rex?’, ‘Hoe werkt de zee?’, ‘Hoe werkt de zon?’ en ‘Hoe werkt je hart?’ komen aan bod, waarbij kinderen zelf op zoek gaan naar antwoorden en de wetenschap ontdekken. Dit jaar zetten drie ambassadeurs zich in voor het festival: astronaut André Kuipers, presentator en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère en bioloog Mátyás Bittenbinder.  

Onderwijsminister Eppo Bruins 

Dit jaar opent minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Eppo Bruins, Weekend van de Wetenschap. Dat gebeurt tijdens de Techniekdag bij Rijn IJssel Tech Plaza in Arnhem, een initiatief van VNO-NCW. Bruins neemt ook deel aan speciale kinderactiviteiten bij de Techniekdag. Daarnaast zijn er meer dan 1800 activiteiten door het hele land. Zo kunnen bezoekers bij MindLabs in Tilburg een digitale kopie van zichzelf maken; Met de Holobox in het AI-lab kan je een levensecht hologram van jezelf creëren. In Meppel nodigt Ontdekpunt van Meester Sander gezinnen uit voor een gratis Ontdekdag met speciale workshops voor kinderen. Hier kunnen kinderen op een speelse manier kennismaken met wetenschap en technologie.

Bijzondere wereld van de wetenschap 

Verder neemt Diederik Jekel de bezoekers bij Campus Fryslân mee in de bijzondere wereld van de wetenschap. Ondertussen opent KNMI zijn deuren voor een tweejaarlijkse open dag, waar men zich kan onderdompelen in de fascinerende wereld van weer, klimaat en seismologie. In Amsterdam Zuidoost verkent Robin Hoed de wetenschap en duurzaamheid achter mode. Daar laten ze zien hoe mode gecombineerd kan worden met milieuvriendelijkheid, en biedt creatieve oplossingen voor een schonere wereld. Bioloog Auke-Florian Hiemstra neemt kinderen mee op ontdekkingstocht door de stad met het Theatercollege Amsterdamse stadsnatuur bij Allard Pierson. Ontdek hoe spreeuwen treinen laten vertrekken, meeuwen hun boodschappen doen en nog veel meer. De stad zit vol verrassingen voor dieren, die er als het ware een ‘all you can eat’-restaurant van maken, zolang ze maar voorzichtig zijn met oversteken. En wist je dat vogels soms plastic gebruiken voor hun nest?

In Rotterdam leert het Belasting & Douanemuseum bezoekers alles over het werk van het duikteam, waaronder hoe je objecten onder water met slecht zicht kunt opsporen. Bij het NEMO Science Museum in Amsterdam worden diverse unieke activiteiten georganiseerd, zoals space yoga, waarbij een astronaut uitlegt hoe je fit en gezond blijft in de ruimte, en verschillende ruimteproefjes. Bij Radboudumc is er tijdens de open dag alles te ontdekken en te doen, onder andere het helideck en het teddy bear hospital, en bij DIFFER in Eindhoven ligt de focus op hoe onderzoekers wereldwijd samenwerken aan duurzame energieoplossingen voor de toekomst. 

Nieuwsgierig 

"Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking om de wereld om zich heen te begrijpen. Dat is prachtig, want het is precies die nieuwsgierigheid die wetenschappers naar de mooiste ontdekkingen leidt, waar we allemaal van profiteren. Tijdens Weekend van de Wetenschap zijn er in alle regio’s van het land volop gelegenheden voor kinderen om op ontdekkingstocht te gaan. Leuk, grotendeel gratis, en stiekem ook heel interessant voor de ouders. Ik kan iedereen aanbevelen de wetenschapper in jezelf of je kind de ruimte te geven, tijdens Weekend van de Wetenschap", aldus Eppo Bruins, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Vertegenwoordigers 

Dit jaar keren drie voormalige ambassadeurs terug als vertegenwoordigers van Weekend van de Wetenschap: astronaut André Kuipers, presentator en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère, en bioloog Mátyás Bittenbinder. Ook deze editie zetten zij zich in om meer mensen kennis te laten maken met de wereld van  wetenschap en technologie. André Kuipers is tijdens het weekend aanwezig bij de open dag van onderzoeksinstituut ESA in Noordwijk, ook onderdeel van de jaarlijkse NL Space Week.

Dit jaar keren ook weer de populaire hotspots terug tijdens Weekend van de Wetenschap. Bij hotspots bevinden zich op loopafstand meerdere organisaties en activiteiten. Dit jaar omvat het programma maar liefst 26 locaties door heel Nederland. In elke provincie is er een te vinden, zowel bekende hotspots zoals Leeuwarden, Utrecht en Middelburg als gloednieuwe locaties zoals Eindhoven en Zoetermeer.

Publieksonderzoek

Elk jaar organiseert Weekend van de Wetenschap een publieksonderzoek om de grenzen van de wetenschap te verkennen. Dit jaar ligt de focus op beeldtaal en hoe mensen visuele informatie interpreteren. Zo geven gekleurde vlaggen op stranden aan hoe veilig het water is, maar blijkt uit eerder onderzoek dat het publiek deze vaak niet goed begrijpt waardoor hun veiligheid in gevaar kan komen.

Daarom wordt in dit onderzoek het ontwerp van de vlaggen niet alleen voor, maar ook door het publiek gemaakt. Deelnemers ontwerpen zelf de vlaggen door te kiezen uit verschillende kleuren, pictogrammen en kaders. Zo wordt onderzocht welke associaties tussen beeldtaal en betekenis met de leeftijd ontstaan en hoe de vlaggen eruit moeten zien zodat ze voor iedereen duidelijk zijn. De onderzoekers kijken niet alleen naar wat mensen kiezen, maar ook naar hoe snel ze dat doen, wat inzicht geeft in de sterkte van hun associaties.

Het onderzoek wordt opgezet en uitgevoerd door drs. Fenne Roefs (director Mijksenaar Lab en promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam), onder begeleiding van prof. dr. Chris Olivers en dr. Joshua Snell, in samenwerking met het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ).

Door: Nationale Onderwijsgids