UBL stopt met gedeelte van de collectie buitenlandse proefschriften

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) zal een aantal proefschriften van buitenlandse universiteiten na 1850 in september 2024 uit de collectie halen. Daardoor is er weer genoeg ruimte voor nieuwe proefschriften. Dat meldt het Bibliotheekblad. 

De UBL heeft naast proefschriften van de Universiteit Leiden een grote collectie met proefschriften van buitenlandse universiteiten. Beroemde wetenschappers blijven in de UBL-collectie. De proefschriften van buitenlandse universiteiten van na 1850 worden uit de collectie verwijderd.

Uitwisselingsprogramma voor proefschriften 

De UBL heeft altijd meegedaan aan een uitwisselingsprogramma voor proefschriften met verschillende buitenlandse universiteiten. De UBL heeft inmiddels een college van 400.000 buitenlandse proefschriften die niet in een catalogus zijn geplaatst. De universiteiten waar deze proefschriften zijn verdedigd hebben deze wel vaak in een catalogus bewaard. Soms staan ze zelfs al online. Via deze universiteiten blijven de proefschriften dan ook beschikbaar voor Leidse onderzoekers.

Onderzoek 

De UBL heeft lang onderzoek gedaan voordat ze besloten dit zo te doen. Universiteiten is gevraagd of ze hun proefschriften nog in eigen bezit hebben. Tientallen buitenlandse universiteiten hebben antwoord gegeven op die vraag. De UBL heeft die vraag ook neergelegd bij andere universiteitsbibliotheken in Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk