Dat het hospiteren door studentenhuisvester SSH is afgeschaft vindt de gemeente Utrecht heel fijn. SSH wil dat er in de nieuwe studentencomplexen geen hospiteersessie meer nodig is. Hospiteren is namelijk niet meer van deze tijd en dat vindt ook wethouder Dennis de Vries. Dat meldt RTV Utrecht.
Victor Paalman van studentenpartij Horizon vroeg donderdagmiddag 19 september een kort debat aan. Voor de studentencultuur is het bedreiging dat het hospiteren straks niet meer hoeft, zo stelt Paalman. Veel studenten maken zich dan ook zorgen. Voor hen is een studentenhuis erg belangrijk. En voor veel huizen is het een prettige gedachte dat je, volgens de normen van de SSH, een huisgenoot mag uitkiezen.
Solliciteren voor een studentenkamer
Hospiteren is eigenlijk een soort van solliciteren, maar dan voor een studentenkamer. In een huis waar een plek vrij is, komen meerdere studenten op bezoek voor een gesprek. De studenten die al in het huis wonen bepalen dan wie er het meest geschikt is.
De SSH laat het hospiteren nu voor een gedeelte links liggen. Dat geldt voornamelijk voor de nieuwe wooncomplexen. Studenten die al heel lang staan ingeschreven komen voor die complexen als eerste in aanmerking voor een kamer. Het hospiteren blijft wel in oude studentencomplexen en -huizen.
De beslissing van de SSH is voor wethouder De Vries de beste keuze. “Hospiteren is een vorm van uitsluiting en niet meer van deze tijd.”
Studentencomplexen van SSH
Het hospiteren mag volgens Tess Meerding van de VVD niet afgeschaft worden. Haar vraag was dan ook of deze nieuwe regels straks voor alle studentencomplexen van de SSH gaat gelden. De Vries liet weten eerst te kijken naar hoe het nu gaat lopen voordat er beslissingen worden genomen.
Sociale veiligheid
Annemarijn Oudejans van Student & Starter vindt de sociale veiligheid een belangrijk punt. “Punten als dat je met elkaar samenleeft, de wc en de keuken deelt. Is dat niet belangrijk voor het hospiteersysteem?” Terug naar het hospiteren is volgens De Vries niet meer mogelijk. “Daardoor worden te veel mensen buitengesloten.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk