Weekend van de Wetenschap trekt 140.000 nieuwsgierige bezoekers

Afgelopen weekend namen ruim 140.000 nieuwsgierige bezoekers deel aan Weekend van de Wetenschap. Door heel Nederland openden een recordaantal van 440 organisaties hun deuren, waaronder universiteiten, hogescholen, musea, ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen, en gaven een uniek kijkje achter de schermen. Dit jaar waren astronaut André Kuipers, presentator en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère, en bioloog Mátyás Bittenbinder de ambassadeurs; zij zetten zich in om iedereen kennis te laten maken met de wereld van wetenschap en technologie. Dat meldt het Weekend van de Wetenschap. 

Het evenement werd officieel geopend door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Eppo Bruins, tijdens de Techniekdag in Arnhem. "Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast kinderen en volwassenen waren. Nieuwsgierigheid is een superkracht – het drijft wetenschappers tot ontdekkingen waar we allemaal van profiteren. Dit soort evenementen inspireert jong en oud om de fascinerende wereld van wetenschap en technologie te verkennen. Er valt zoveel te ontdekken, en het begint met verwondering.” De volgende editie van Weekend van de Wetenschap is op 4 en 5 oktober 2025.

Wetenschap ontdekken 

Het thema van dit jaar, 'Hoe werkt het?', stond centraal in meer dan 1800 georganiseerde activiteiten. Van experimenten met kunstmatige intelligentie tot interactieve workshops over duurzame energie en het heelal – Weekend van de Wetenschap bracht wetenschappers en bezoekers van alle leeftijden samen op locaties door het hele land. Bezoekers kregen de kans om zelf de wetenschap te ontdekken, op onderzoek uit te gaan en antwoorden te vinden op vragen zoals: ‘Hoe werkt de zon?’, ‘Hoe werkt je hart?’ en zelfs ‘Hoe werkt een T-rex?’

Activiteiten 

Zo konden bezoekers bij MindLabs in Tilburg een hologram van zichzelf creëren en ontdekten ze bij het KNMI in De Bilt de fascinerende wereld van weer en klimaat. Diederik Jekel gaf bij Campus Fryslân een inspirerende lezing over de bijzondere wereld van de wetenschap, terwijl NEMO Science Museum in Amsterdam een speciale ruimte-ervaring bood, waaronder space yoga onder leiding van een astronaut.

Ook in Meppel, Eindhoven en Rotterdam waren er unieke activiteiten, zoals de Ontdekdag voor gezinnen bij Ontdekpunt van Meester Sander en de spannende duikteamdemonstratie in het Belasting & Douanemuseum. In Amsterdam Zuidoost kregen bezoekers de kans om te leren over duurzaamheid in de mode-industrie en de innovatieve oplossingen voor een groenere toekomst. Ambassadeur André Kuipers was aanwezig op de open dag van ESA in Noordwijk, waar bezoekers meer leerden over ruimteonderzoek en het internationale belang daarvan.

Onderzoek met gekleurde vlaggen 

Tijdens het weekend ging ook een nieuw onderzoek van start, gericht op beeldtaal en hoe mensen visuele informatie interpreteren. Gekleurde vlaggen op stranden geven aan hoe veilig het water is, maar eerder onderzoek toont aan dat het publiek deze vaak niet goed begrijpt, wat hun veiligheid in gevaar kan brengen. 

In het onderzoek wordt het ontwerp van de vlaggen niet alleen voor, maar ook door het publiek gemaakt. Deelnemers kiezen uit verschillende kleuren, pictogrammen en kaders. Zo wordt onderzocht welke associaties tussen beeldtaal en betekenis met de leeftijd ontstaan en hoe de vlaggen voor iedereen duidelijk kunnen zijn. De onderzoekers bestuderen zowel de keuzes van mensen als de snelheid van hun beslissingen, wat inzicht geeft in de sterkte van hun associaties. 

Het onderzoek is opgezet door drs. Fenne Roefs (director Mijksenaar Lab en promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam), onder begeleiding van prof. dr. Chris Olivers en dr. Joshua Snell, in samenwerking met het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ).

Het onderzoek loopt tot oktober volgend jaar. Deelnemen kan via deze website

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: DigiDaan