Studenten met een beperking vragen steeds vaker aanvullende studiebeurs aan

Studenten met een beperking maken steeds vaker gebruik van de extra toeslag waar ze recht op hebben. In een jaar tijd is het aantal studenten verdubbeld. Dat meldt de NOS.

Studenten die vanwege een beperking niet naast hun studie nog een bijbaan hebben, kunnen gebruikmaken van de aanvullende studiebeurs. Zo’n 9200 studenten ontvangen nu deze beurs.

Aanvullende studiebeurs 

Student pedagogiek aan Fontys Hogeschool in Den Bosch, Fleur, krijgt sinds vorig jaar de aanvullende studiebeurs. Naast haar studie werkte ze eerder nog bij een drogist. Maar na een normale dag op school was ze eigenlijk te moe om nog te gaan werken. Fleur ziet namelijk 10 procent op korte afstand en 40 procent op lange afstand, dus lezen kostte veel moeite.

Een studiebegeleider gaf haar de tip dat er voor studenten met een beperking een extra toeslag is. Deze studiebeurs voor studenten met een beperking bestaat al tien jaar, maar nu wordt er veel gebruik van gemaakt. Studenten ontvangen afhankelijk van hun leeftijd een bedrag tussen de 108 en 360 euro.

Bijbaan

Een ‘gewone’ Nederlandse student heeft een bijbaan voor extra inkomsten. Maandelijks verdienen studenten met een bijbaan gemiddeld 560 euro extra. Studie en werk combineren is voor jongeren met een beperking vaak een lastige opgave.

Aanvragen bij DUO 

Studenten waren nog niet op de hoogte van de toeslag en daarom wil belangenvereniging Ieder(in) dat de toeslag door DUO wordt uitgekeerd. Studenten weten DUO te vinden voor het aanvragen van een studiebeurs, aldus Joris Barendrecht van Ieder(in).

Hbo-student Fleur gunt iedereen deze extra toelage. Haar studie gaat een stuk makkelijker nu ze niet meer elke avond of in het weekend hoeft te werken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk