Universiteit Utrecht doet niet meer mee aan dubieuze wereldranglijst

De jaarlijkse wereldranglijst van universiteiten is weer gepubliceerd in het vakblad voor universitair onderwijs Times Higher Education. Nieuwe studenten kijken voor advies vaak in de lijst, maar nu is er ook kritiek ontstaan. Dat meldt de NOS.

TU Delft is terug te vinden op plek 56 en is opnieuw de beste universiteit van Nederland. De beste universiteit van de wereld is voor de negende keer de universiteit van Oxford. Zeven Amerikaans en drie Britse universiteiten staan in de top 10 van de ranglijst.

Zakkers en stijgers 

Een aantal Nederlandse universiteiten zijn gezakt op de ranglijst, maar er zijn ook een paar stijgers. Elf Nederlandse universiteiten staan in de top 200. De Universiteit Utrecht is niet terug te vinden op de ranglijst. Deze universiteit wil namelijk niet meer meedoen.

Onderzoek naar ranglijst 

Universiteiten van Nederland, de koepelorganisatie van universiteiten, liet een groep experts onderzoek doen naar de ranglijst. Daaruit kwam naar voren dat de prestaties van de universiteiten lastig in een getal zijn te vangen.

Hoogleraar kwantitatief wetenschapsonderzoek aan de Universiteit Leiden Ludo Waltman is een van de onderzoekers. Hij geeft aan dat een ranglijst weinig zegt en dat de ranking eigenlijk moet stoppen.

Kwaliteit van het onderwijs 

De kwaliteit van het onderwijs komt op de ranglijst niet echt ter sprake en dat is iets dat studenten wel belangrijk vinden. Zij maken bij de keuze van een universiteit vaak gebruik van de lijst. Er wordt nu voornamelijk gekeken naar wetenschappelijke publicaties en wat medewerkers zelf vinden van hun universiteit.

Promotie 

Universiteiten gebruiken de resultaten uit de ranglijst voor promotie en om zichzelf zichtbaar te maken. Dat de Universiteit Utrecht ermee gestopt is vinden de onderzoekers alleen maar goed De Universiteit Utrecht leverde geen gegevens meer aan en is daarom niet meer op de lijst terug te vinden. Ook de universiteit van Zürich is ermee gestopt en beiden universiteiten verzetten zich tegen de ranglijst.

Ermee stoppen 

Waltman hoopt dat andere universiteiten het voorbeeld van Utrecht volgen. Ranglijsten zullen er volgens hem altijd zijn, maar ze moeten laten zien wat de universiteiten doen en onderscheid maken tussen onderwijs en onderzoek. Universiteiten kunnen alleen dan laten zien wat hun sterke kanten zijn, aldus Waltman.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk