Argos laat een reconstructie zien van studentenprotesten Amsterdam

Loop zelf tussen de barricaden tijdens de studentenprotesten in Amsterdam dit voorjaar, in een unieke virtuele 3D-simulatie gebaseerd op niet eerder vertoond beeldmateriaal. Dat kan vanaf nu op vpro.nl/studentenprotesten, een gezamenlijk project van Argos, VPRO Medialab en Medialogica. De gebeurtenissen leidden tot een breder maatschappelijk debat over de proportionaliteit van politiegeweld tijdens demonstraties. Dat meldt Argos. 

De gebeurtenissen rondom de studentenprotesten op de UvA afgelopen mei hebben een breder maatschappelijk debat rondom het demonstratierecht en de proportionaliteit van politiegeweld op gang gebracht.

Om beter te kunnen begrijpen hoe de protesten zo uit de hand hebben kunnen lopen, heeft Argos, in samenwerking met Medialab en Medialogica, een uitgebreide reconstructie in het leven geroepen.

Studentenprotest op Roeterseiland 

Het eerste grootschalige studentenprotest in Nederland vindt plaats op 6 mei op de Roeterseiland campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Nog geen vijftien uur later wordt de campus midden in de nacht door de politie ontruimd. Een dag later wordt er opnieuw gedemonstreerd, nu op en rond het Binnengasthuis terrein in het centrum van Amsterdam. Ook deze demonstratie wordt binnen 24 uur door de politie met inzet van geweld beëindigd. Op veel plekken in binnen- en buitenland blijven de protest kampementen langer staan. 

In de radio-uitzending van Argos en het drieluik van Medialogica wordt eveneens ingegaan op de protesten en de wijze waarop deze in de media zijn uitgelicht.

Door: Nationale Onderwijsgids