Universiteit Utrecht stopt niet met samenwerking Israëlische organisaties

De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht gaan niet stoppen met samenwerken met Israëlische organisaties. Dat blijkt uit de conclusie van een onderzoek dat beide organisaties hebben gedaan. Dat meldt RTV Utrecht.

De Universiteit Utrecht onderzocht in de afgelopen maanden of de samenwerking met instellingen in Israël zorgt voor een verslechtering van de mensenrechtensituatie in Gaza. Eerst deed de universiteit intern onderzoek en daarna werd er onderzoek gedaan door buitenstaanders. De universiteit schrijft in een persbericht dat de resultaten van beide onderzoeken hetzelfde zijn.

Onderzoek naar samenwerking 

Een keer in de zoveel tijd buigt de universiteit zich over de samenwerking, maar vanwege de demonstraties was het onderzoek nu helemaal gewenst. Pro Palestina-activisten eisen dat de universiteit de samenwerkingen met Israëlische instellingen stopzet en dat ze eerlijk zijn over de lopende samenwerkingen. De universiteit publiceerde een lijst met alle organisaties waarmee ze samenwerken.

'De universiteit wil niet luisteren' 

Studentenwoordvoerder van de Pro-Palestina demonstraties op de universiteit Raha vindt de uitkomst belachelijk. “Hieruit blijkt dat de universiteit niet naar ons geluisterd heeft.” De universiteit moet van de groep alsnog alle banden verbreken met Israël vanwege de schendingen van mensenrechten.

Onderzoekssamenwerkingen 

Op dit moment zijn de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht betrokken bij 25 onderzoekssamenwerkingen. Daarbij zijn ook Israëlische universiteiten en/of niet-academische Israëlische organisatie bij betrokken. De universiteit heeft nog één uitwisselingsproject lopen met een universiteit uit Israël.

Zelf geeft de universiteit aan dat ze een ‘landenneutraal’ beleid voeren. Ze willen geen landen uitsluiten van een eventuele samenwerking.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk