Studenten zetten op universiteitsboerderij koeienstront om in energie

Studenten maken met houtsnippers, water en koeienmest op de Uithof een grote composthoop in een tank. Door de verdamping en vergisting wordt er energie opgewekt. De kantoren op het universiteitsterrein moeten daardoor uiteindelijk warmer worden gemaakt. De studenten bedachten dit zelf. Dat meldt RTV Utrecht.

Het universiteitsterrein ligt tussen de weilanden en de koeien. Daar staat ook de Biomeiler, een tank met een doorsnede van bijna 6 meter. Deze tank is nu nog leeg, maar binnenkort liggen er houtsnippers, mest en water in.

Boerderij De Tolakker 

Bij boerderij De Tolakker vindt dit alles plaats. De Tolakker hoort bij de Universiteit Utrecht. Studenten die de opleiding Dierengeneeskunde volgen, kunnen in de praktijk meemaken hoe het eraan toe gaat bij een boerenbedrijf. En ze kunnen er ervaring opdoen met dieren.

Vierdejaarsstudent Global Sustainability Science Lasse vindt de mestgeur die op het terrein hangt totaal niet vervelend. Als student zijnde zit hij niet alleen in de schoolbanken, maar ook tussen de hooibalen. Al wist hij eerst niet dat er op het universiteitsterrein zo’n grote boerderij stond.

Duurzame energie 

Als student die leert over duurzame energie vond Lasse dat best vreemd. “Onze studie heeft helemaal geen connecties met deze boerderij. En in de landbouw valt er juist veel te behalen als we het over duurzaamheid hebben.”

Test met de Biomeiler 

Lasse vroeg aan de universiteit of ze geen test konden doen met een Biomeiler. In Duitsland zag Lasse deze composttank namelijk voor het eerst. “De universiteit leek mij de juiste plek om mijn ideeën uit te proberen en te verbeteren.”

Schapenscheerder 

Twee studenten die schapen kunnen scheren, zitten in het buitenland. Er wordt nu dus nog met spoed gezocht naar een schapenscheerder. Dat is nodig omdat niet alleen de koeienstront in de composthoop gaat. De tank wordt volledig geïsoleerd met de schapenwol van de boerderij.

Als alles goed gaat kan de Biomeiler twee winters de kantoren op het universiteitsterrein verwarmen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk