Ontslagen medewerkers Universiteit Twenten krijgen steun tijdens walk-out

Op de campus van de Universiteit Twente in Enschede verzamelden zich maandagmiddag 24 februari zo’n driehonderd mensen. 46 medewerkers van de faculteit Technische Wetenschappen kregen daar twee weken geleden hun ontslag te horen. Dat meldt Oost.

Hoogleraar bij de vakgroep voor Toegepaste Stamcel Technologie Kerensa Broersen is nog van slag van het nieuws dat ze toen te horen kreeg. Deze vakgroep valt onder de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Vici-beurs 

Broersen ontving twee jaar geleden een Vici-beurs, één van de grootste wetenschappelijke premies in Nederland. Ze had dus niet verwacht dat ze haar baan kwijt zou raken. Nu ze moet vertrekken, vervalt ook de beurs. “Dat betekent waarschijnlijk ook het einde van het onderzoek naar hoe darmbacteriën communiceren met de hersenen. Daar hebben we met zijn allen jaren aan gewerkt.”

Sfeer

Daarom loopt Broersen, samen met de collega’s die ook de zak hebben gekregen, mee in een solidariteitsmars van ongeveer driehonderd personen. De sfeer op de faculteit is behoorlijk omgeslagen sinds de ontslagronde.

Bezuinigen 

De faculteit Technische Natuurwetenschappen moet jaarlijks 7 miljoen euro gaan bezuinigen om de begroting vanaf 2026 sluitend te krijgen. Er gaan nog meer ontslagen vallen, want de bezuinigingsoperatie van de Universiteit Twente is een grote. De Universiteit moet dit jaar ruim 25 miljoen euro gaan bezuinigen. In 2029 is dat 57 miljoen euro. Op de totale begroting van de universiteit is dat tien tot 15 procent.

Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, Vinod Subramaniam, geeft aan dat de reorganisatie onvermijdelijk was. Voordat hij in het bestuur van de universiteit stapte, was hij ook werkzaam bij de faculteit TNW. Hij was tot 2013 hoogleraar bij de deelfaculteit Nanobiofysica.

'Verdrietig voor iedereen' 

“Iedereen die aan de faculteit werkt ken ik persoonlijk, dus dit is heel verdrietig voor iedereen. De effecten hiervan gaan heel groot worden”, aldus de universiteitsbestuurder.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk