DEN HAAG (Novum) - Een op de twaalf bachelorstudenten gaat niet verder met een master uit angst voor de zogenoemde langstudeerboete.
Dat komt neer op een totaal van zo'n veertigduizend studenten, blijkt woensdag uit een landelijke enquête van tien universiteiten en vijf hogescholen.
Van de ruim 5500 ondervraagden zegt achttien procent dat hun besluit over een vervolgopleiding is veranderd door de komst van.
Zes procent kiest alsnog voor een master, maar wel een makkelijkere opleiding of een opleiding waarvan de kans op een goede baan groter is.
Vanaf volgend studiejaar moeten studenten die een jaar langer doen over hun bachelorstudie en ook bij hun masterstudie meer dan een jaar vertraging oplopen drieduizend euro extra collegegeld betalen. Bovendien krijgen masterstudenten geen basisbeurs meer.
Volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is het niet erg dat de langstudeerboete studenten van een master weerhoudt.
"De langstudeermaatregel beoogt een bewustere studiekeuze van studenten", reageert hij in de universiteitsbladen van de deelnemende scholen op de enquêteresultaten. "Deze studenten kunnen altijd later nog besluiten of ze een masteropleiding willen gaan doen."
Uit de enquête blijkt verder dat veertig procent van de Nederlandse studenten wel eens zeer grote studiestress heeft door de toenemende studiedruk van de langstudeerboete.
Daarvan zegt de helft niet te kunnen slapen, zestig procent heeft last van piekeren en 45 procent heeft faalangst. Ook dat is volgens Zijlstra geen groot probleem.
Hij ziet het als een voordeel. "Een beetje stress is helemaal niet erg, daar krijg je straks als je werkt ook mee te maken", zegt hij. "Het is ook persoonlijk: de een kan meer druk aan dan de ander. Het kan betekenen dat je op je tenen loopt en meer doet dan je aankan. Dan is het misschien verstandig een stapje terug te doen."