UTRECHT (Novum) - De kwaliteit van sommige masters blijft ver achter bij vergelijkbare opleidingen. Vooral in de vakgebieden rechten, bedrijfskunde, communicatie en kunst en cultuur zijn de verschillen groot. Dat meldt het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) donderdag bij de presentatie van de Keuzegids Masters 2012.
In de genoemde vakgebieden zijn veel opleidingen te vinden waar de lat volgens de studenten niet erg hoog ligt, weinig direct contact met docenten is of de voorbereiding op de arbeidsmarkt tekortschiet. En dat laatste wordt steeds belangrijker, weet het CHOI. In veel sectoren is het tegenwoordig moeilijk om werk te vinden.
Het CHOI raadt studenten aan om vooraf kritisch te kijken naar de kwaliteit van opleidingen en na hun bachelor niet automatisch door te stromen binnen de eigen faculteit. Volgens de makers van de gids gebeurt dat nu nog in tachtig procent van de gevallen.
Overigens is het kwaliteitsverschil niet in elk vakgebied groot. In sommige gevallen bieden bijna alle masteropleidingen goede tot uitstekende kwaliteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal exacte disciplines en onderzoeksmasters.
Dit jaar is voor de gids een recordaantal van 750 masteropleidingen bij universiteiten en hbo's beoordeeld. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten komt als beste uit de baas, gevolgd door Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Hogeschool Utrecht. Van de universiteiten haalt Wageningen de hoogste gemiddelde score, gevolgd door Maastricht.