DEN HAAG (Novum) - Buitenlandse studenten die hun studie op kosten van de Nederlandse belastingbetaler in Nederland volgen, dragen uiteindelijk bij aan de welvaart in Nederland.
Dat komt doordat een deel van hen na zijn studie in Nederland gaat werken en hier dus belasting gaat betalen, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer.
In Nederland studeren veel meer buitenlandse studenten uit andere EU-landen dan andersom. Omdat studenten uit de Europese Unie met ruim 1700 euro per jaar evenveel collegegeld betalen als hun Nederlandse collega's, terwijl de werkelijke studiekosten veel hoger liggen, kosten zij de Nederlandse staat tijdens hun studie veel geld.
Het CPB heeft echter berekend dat die kosten ruimschoots worden goedgemaakt als één op de vijf studenten na zijn afstuderen in Nederland blijft werken.
Dankzij belastinginkomsten zou dat een jaarlijks positief effect van 740 miljoen euro op de overheidsfinanciën tot gevolg hebben.
Het CPB geeft wel toe dat deze uitkomst onzeker is doordat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de blijfkans van internationale studenten. Volgens het CPB is het netto-effect echter nog steeds positief, als slechts 2,5 procent van de buitenlandse studenten na zijn afstuderen in Nederland gaat werken.