AMSTERDAM - Leerlingen van de bovenbouw van het vwo kunnen vanaf vrijdag 1 juni vanuit hun eigen school via het internet een scheikundig experiment doen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Vanaf computers van de eigen school en via het internet kan hoogwaardige flowchemie-apparatuur op de VU worden bediend om zo op een efficiënte en veilige manier de stof methyloranje maken. De VU werkt in dit project samen met het bedrijf Future Chemistry dat de apparatuur voor dit experiment op maat heeft gebouwd.
Zelf experimenteren is belangrijk
Het is voor scholen tijdrovend en duur om voor een scheikundig experiment naar een universiteit te komen. Bovendien hebben scholen vaak geen geld en apparatuur om het zelf te doen. Toch is het belangrijk dat leerlingen zelf experimenteren en zo een beeld krijgen van hoe scheikundig onderzoek in de praktijk werkt. Bovendien sluit de online bediening van de apparatuur goed aan op de digitale wereld van jongeren.
Veilig en schoon
Methyloranje wordt veel gebruikt in de verfindustrie en bij bepaalde chemische reacties. Het is een giftige stof, dus veiligheid is tijdens het experiment extra belangrijk. Met de apparatuur kunnen de leerlingen op afstand zeer gecontroleerd kleine hoeveelheden stoffen bij elkaar brengen.
Webexperiment voor hele wereld toegankelijk
Leerlingen uit de hele wereld kunnen zich online aanmelden, krijgen een lesbrief en gaan zelf aan de slag met een onderzoeksvoorstel. Via internet voeren ze vervolgens het experiment uit en schrijven daarover een verslag. Over de resultaten van het experiment kunnen ze op een forum met elkaar discussiëren.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen