DEN HAAG (Novum) - De overheid moet betere controle krijgen over de financiën van scholen. Daarvoor pleit onderwijsbond Aob maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een melding van de Inspectie van het Onderwijs dat zeventien scholen met in totaal 95 duizend leerlingen onder verscherpt financieel toezicht staan. Bij de zeventien noodlijdende scholen in het voortgezet onderwijs staan volgens de vakbond 7500 banen op het spel.
De vakbond wil dat de overheid meer openbaar controleert wat er met het geld van scholen gebeurt. Nu krijgen zij een bedrag overgemaakt waarop alleen achteraf controle plaatsvindt. Die controlestukken zijn te moeilijk in te zien, vindt de vakbond. "Op internet is precies te vinden waar de onderwijskwaliteit zwak is,", constateert Aov-voorzitter Walter Dresscher, "maar je moet echt je best doen om er achter te komen welk schoolbestuur onder financiële curatele van de onderwijsinspectie staat."
Volgens de onderwijsbond is de overheid nu te laks als het gaat om de controle op de financiën van scholen. "De minister en de inspectie vertrouwen veel te veel op de goede wil van schoolbesturen en de raden van toezicht", vindt Dresscher. "Maar dat is te mager voor de miljarden aan onderwijsgeld die door hun handen gaan."
De PvdA steunt de oproep van de AOb. De partij bepleit een kort parlementair onderzoek om de feiten rond de financiële positie van scholen snel boven tafel te krijgen en presenteert maandag een actieplan om de problemen bij scholen aan te pakken. De PvdA wil openbaar maken welke scholen onder verscherpt toezicht staan en pleit ervoor dat scholen in de problemen hulp inroepen.
"Financiële problemen leiden tot slechter onderwijs", zegt PvdA Kamerlid Jeroen Dijsselbloem. "De overheid is nu veel te passief. Het probleem moet op tafel komen en versneld worden aangepakt."