Staatssecretaris Dekker geeft ongeveer twintig scholen in het basis- en voortgezet onderwijs de mogelijkheid om vijf jaar te experimenteren met de manier waarop zij lesgeven. Alleen de zogenoemde excellente scholen komen in aanmerking voor de proef. Dit schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt de NOS.
NOG
Twintig excellente scholen mogen gaan experimenteren
-De scholen die mee mogen doen aan de proef worden zo snel mogelijk geselecteerd, aldus Dekker. Het plan is om de proef volgend schooljaar (2015-2016) te beginnen. De deelnemende scholen zijn minder gebonden aan regels dan andere scholen. Zo zijn zij vrijer in het aantal lesuren en mogen ze experimenteren met de manier waarop ze de lesstof overbrengen.
Regels in het onderwijs zijn belangrijk om de kwaliteit te garanderen. "Bij scholen die goed presteren en waar we trots op zijn, durf ik het aan om meer ruimte te geven", schrijft Dekker. "Soms zitten regels nieuwe initiatieven en innovatie in de weg. Goede scholen hebben er dan last van." Desondanks wil Dekker niet dat de toegankelijkheid en de financiële verantwoording van het onderwijs in gevaar komen. Ook wil de staatssecretaris dat ouders bij het experiment betrokken worden.
© Nationale Onderwijsgids