Kunnen technische dingen (zoals smartphones en drones) betaalbaar worden voor kinderen zonder kinderarbeid? Het is één van de ingediende vragen die jongeren stellen aan de Nationale Wetenschapagenda. Het is belangrijk om ook jongeren een stem te geven over waar zij wetenschappelijk onderzoek naar zouden laten doen. Vooral omdat het over hun toekomst gaat. Daarom vroeg TechniekTalent.nu via hun jongerenlabel YouTech aan jongeren om vragen in te sturen waar de wetenschap zich de komende jaren volgens hen op moet richten.
Met z'n allen de agenda voor de wetenschap bepalen. Tientallen jongeren tussen de twaalf en zestien jaar reageerden op deze oproep. Uiteindelijk zijn er tien vragen ingediend bij de wetenschapsagenda. De vragen die de jongeren door wetenschappers willen laten onderzoeken, zijn divers. Kan er een special nep-oog ontwikkeld worden waardoor blinden ook echt weer kunnen zien? Niet een glazen oog dus, maar een functionerende? Hoe kunnen we de aarde schoner maken? En kun je beter een ochtend- of avondmens zijn?
Edmée Maas, programmamanager Voortgezet- en Beroepsonderwijs van TechniekTalent.nu: "Er zijn veel maatschappelijk betrokken jongeren, zeker ook onder de Youtech-groep. Bovendien is dankzij BètaMentality onderzoek bekend dat 28 procent van de jongeren behoort tot de Mensgerichte Generalisten: jongeren die vooral voor bèta en techniek te interesseren zijn door de maatschappelijke relevantie ervan te laten zien en te focussen op de voordelen voor gebruikers en mensen. De vraag van de Nationale Wetenschapsagenda draait juist ook om maatschappelijke relevantie, en hoe de wetenschap daar oplossingen voor kan vinden. Dat is iets waar veel jongeren zich mee bezig houden. Voor ons een reden om ook jonge mensen te betrekken bij het indienen van vragen voor de wetenschapsagenda."
© Nationale Onderwijsgids